Dabık operasyonu başladı

Dabık operasyonu başladı
Güncelleme:

Türkiye'nin desteklediği ÖSO, Dabık operasyonunu başlattı.

Uluslararası haber ajansı Reuters, TSK destekli Suriyeli muhaliflerin düzenlediği Dabık operasyonunun başladığını bildirdi. Türk askeri kaynakları, kara operasyonunun başladığı yönündeki haberleri yalanladı.

Fırat Kalkanı Harekâtı'na katılan bir Suriyeli muhalif komutan, Reuters'a yaptığı açıklamada, terör örgütü DEAŞ'ın elindeki Dabık köyüne yönelik saldırının bu sabahbaşladığını söyledi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk tankları ve savaş uçaklarınca desteklenen muhaliflerin, Dabık'ın çevresine saldırdığını belirtti.

Gözlemevi, terör örgütü DEAŞ'ın, 1200 militanını Dabık'a konuşlandırdığını bildirmişti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Türk topçu birlikleri ve koalisyon hava kuvvetleri, Suriye'de Halep kentinin kuzeyinde yer alan Dabık köyüne saldırılar düzenledi.

AA'nın ÖSO'nun saha komutanlarından aldığı bilgiye göre, muhalif birlikler, Azez-Cerablus ilçeleri arasındaki hatta, Dabık'ın doğu tarafından başlattıkları operasyonla köydeki militanlara baskı uygulamaya başladı. Muhaliflere, Koalisyona ait savaş uçakları da zaman zaman destek veriyor. TSK'ya ait topçu birliklerinin de Türkiyetopraklarından yaptıkları atışlarla aynı bölgeyi vurduğu belirtildi.

5801fc3a67b0a93740445cfc.jpg

TÜRK ASKERİ KAYNAKLAR YALANLADI

Reuters'a konuşan Türk askeri kaynakların açıklamaları ise muhalif komutanların sözleriyle çelişki gösterdi.

Operasyonun zaten başlamış olduğunu belirten bir askeri kaynak, "Dabık operasyonu 10 gün önce başladı. Bölgenin kontrolünün güneyden alınması için uğraşıyoruz. DEAŞ hedefleri Türk savaş uçakları ve topçu birliklerince vuruluyor" dedi.

ERDOĞAN: DABIK'A İLERLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün Fırat Kalkanı Harekatı hakkında yaptığı açıklamada, "Cerablus'a girdik, arkadan El Rai'ye girdik. Şimdi ilerliyoruz, nereye? Dabık'a ilerliyoruz ve orada 5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış güvenli bölge olarak ilan edeceğiz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok ama ülkemizde 3 milyon mülteci var. Onlara yer hazırlayalım, onlar topraklarına dönsünler, onları güvenli şekilde orada yaşatalım, atacağımız adım bu" dedi.

 

DEAŞ, DABIK'A BÜYÜK ÖNEM VERİYOR

Terör örgütü DEAŞ, Halep kentinin kuzeyindeki düzlük alanda bulunan Dabık kasabasına büyük önem atfediyor. DEAŞ, Dabık'ın, kafirler ile inananlar arasında yaşanacak ve kıyametin habercisi olacak nihai bir savaşın yaşanacağı yer olduğuna inanıyor. Terör örgütü, internetteki İngilizce dergisini de "Dabiq" adıyla yayınlıyor.

"DABIK ÇÖKERSE, DEAŞ DA ÇÖKER"

Suriye Türkmen Meclisi’nin Dış İlişkilerden Sorumlu yetkilisi Abdurrahman Mustafa geçen hafta yaptığı açıklamada, “DEAŞ, kendisi açısından kutsal yer olan Dabık’a büyük önem veriyor. Dabık düştüğünde örgüt psikolojik olarak da çökecek. Çünkü örgütün, ‘Dabık’ta kıyamet savaşı yaşanacak ve kâfirler diz çökecek. İstanbul’un gerçek fethi o zaman gerçekleşecek’ tezi ortadan kalkacak. Bu nedenle çok büyük direniş gösteriyorlar” demişti.