Dehşet saçan kişiler hakkında açıklama

Dehşet saçan kişiler hakkında açıklama
Güncelleme:

ABD'de uzun namlulu silahlarla 14 kişiyi öldüren saldırganlar hakkında açıklama geldi.

ABD'nin California eyaletinde engellilerin hizmet aldığı binaya düzenlenen silahlı saldırıda 14 kişi öldü. Olay yerinden siyah bir ciple kaçan şüphelilerin yolu polis tarafından kesildi. Çıkan çatışmada araçta bulunan iki saldırgan öldürüldü. Polis şüphelilerin isimlerini Syed Farook ve Tashfeen Malik olarak açıkladı. Syed Farook'un saldırının gerçekleştiği merkezde çalıştığı belirtildi. ABD Başkanı Barack Obama, "Bu, terör bağlantılı bir saldırı olabilir. Ama şu an bilmiyoruz. İş yeriyle ilgili bir saldırı olma ihtimali de var" dedi.

ABD'nin California Eyaleti'ndeki saldırıyı gerçekleştirenlerin evlerinde yapılan aramalarda 12 boru tipi bomba ve patlayıcı yapımında kullanılabilecek çok sayıda malzemenin ele geçirildiği bildirildi.               

San Bernardino Polis Şefi Jarrod Burguan, düzenlediği basın toplantısında, son bilgileri gazetecilerle paylaştı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 14, yaralıların sayısının ise 21 olduğunu kaydeden Burguan, öldürülen saldırganlar 28 yaşındaki Syed Rıdvan Farook ile 27 yaşındaki eşi Tashfeen Malik'in evlerindeki aramalarda çok sayıda patlayıcı madde bulunduğunu söyledi.               

Evde yapılan aramada 12 boru tipi patlayıcı ile patlayıcı yapımında kullanılabilecek yüzlerce malzeme ve 3 binden fazla mermi ele geçirildiğini belirten Burguan, saldırganların sosyal hizmetler merkezine de birbiriyle bağlantılı 3 boru tipi bomba bıraktıklarını ancak uzaktan kumandanın çalışmaması nedeniyle bombaların patlamadığını düşündüklerini ifade etti.               

Burguan, saldırganların kullandığı 4 silahın da yasal yollarla temin edildiği, ikisinin Farook tarafından satın alındığını ve saldırganların sabıkalarının temiz olduğunu kaydetti.               

Sosyal hizmetler merkezindeki incelemelerde, saldırganların 65 ile 75 el civarında ateş ettiklerini dile getiren Burguan, öldürüldükleri araçta bin 600'den fazla mermi bulunduğunu söyledi.              

"TERÖR DEMEK İÇİN ERKEN"               

Burguan, saldırganlardan Faruk'un olay yerindeki salonda çalışanlar için düzenlenen yıl sonu partisine katıldığını fakat kızgın bir şekilde partiden ayrıldığını ancak bunun nedeninin henüz tespit edilemediğini ifade etti.               

FBI yetkilileri de saldırıyı terörizm olarak nitelendirmek için henüz erken olduğunu kaydetti.               

Öte yandan, kadın saldırgan Taşfin Malik'in Pakistan pasaportlu olduğu ve ABD'de K1 vizesi (ABD vatandaşı ile nişanlılara verilen) ile bulunduğu öğrenildi.

OBAMA: TERÖR BAĞLANTILI OLABİLİR

ABD Başkanı Barack Obama, California eyaletinin San Bernardino kentindeki sosyal hizmetler merkezine düzenlenen saldırının "terör bağlantılı" olabileceğini ancak şu anda bunu kesin olarak bilmediklerini kaydetti.

Obama, yardımcısı Joe Biden'ın da aralarında bulunduğu ulusal güvenlik ekibiyle Oval Ofis'te yaptığı görüşmenin ardından dünkü saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Obama, yetkililerin olayı aydınlatmak için çalıştıklarını belirtti. Obama, olayın ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve yerel güvenlik güçlerinin işbirliğinde incelendiğini, saldırının gerekçesini henüz bilmediklerini söyledi.

"Bu terör bağlantılı bir saldırı olabilir ancak bunu bilmiyoruz" diyen Obama, saldırının aynı zamanda iş yeriyle ilgili veya daha karmaşık gerekçesi olabileceğini dile getirdi. Obama, gerçekler ortaya çıkarılıncaya kadar kimsenin herhangi bir hükümde bulunmaması çağrısında bulundu.

Obama, "Birçok Amerikalının çok sayıda kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırılara ilişkin yapacakları bir şey olmadığına inandığını" ancak herkesin bu konuda sorumluluğu bulunduğunu vurguladı.

Obama, ayrıca, California'daki saldırıda hayatını kaybedenlerin anısına Beyaz Saraybaşta olmak üzere ülke genelindeki federal kurumlar ve yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerde bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi. Uygulamanın 7 Aralık'a kadar süreceği bildirildi.

ABD'nin California eyaletinde bulunan San Bernardino'da kar maskeli ve ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan kişiler saldırı düzenledi. Saldırının gerçekleştiği yerin engellilere hizmet veren bir bina olduğu kaydedildi. Görgü tanıkları ağır silahları olan saldırganların binayı bastığını aktardı.

San Bernardino polis sözcüsü saldırının gerçekleştirildiği sırada bir etkinlik olduğunu, birden fazla saldırganın binaya girerek ateş etmeye başladığını duyurdu.

Sözcü ayrıca saldırganların 'askeri tip donanım ve kıyafetle' görüldüğünü belirtti.

Tedavi merkezinin 670 çalışanı olduğu ve 30,200 kişiye hizmet verdiği biliniyor.

Saldırıda en az 14 kişinin öldüğü, 17 kişinin de yaralandığı belirtildi

Bölgeye çok sayıda ambulans ve güvenlik gücü yönlendirildi. 

Saldırının meydana geldiği noktanın yakınlarında bulunan golf kursu çalışmalarına ara verdi.

Merkezde yaşayan yüzlerce kişi olay yerinden güvenli bir şekilde tahliye edildi.

POLİS KOVALAMACISI KANLI BİTTİ

Güvenlik güçleri şüphelilerin kaçtığı tahmin edilen siyah cipin yolunu kestikten kısa süre sonra çatışma başladı.

Biri erkek diğeri kadın iki şüpheli çatışmada öldürüldü.

Çatışma sırasında polislerden birinin yaralandığı ancak durumunun iyi olduğu kaydedildi. 

Havadan çekilen görüntülerde öldürülen şüphelinin yerde yatarken görülüyor.

ŞÜPHELİLERİN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

California polisi çatışmada öldürülen şüphelilerin kimliklerini basına açıkladı. İsmi Syed Farook olarak açıklanan ilk şüphelinin ABD vatandaşı olduğu ve saldırının gerçekleştiği San Bernardino sağlık departmanında çalıştığı kaydedildi. 

Müfettiş olarak çalışan Farook'un kardeşi Farhan Khan, kardeşinin neden böyle bir saldırıya karıştığını anlayamadığını söyledi. Farhan Khan, Farook ile en son geçen hafta konuştuklarını belirtti. 

İkinci şüphelinin ismi ise Tashfeen Malik olarak açıklandı.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Los Angeles şubesinden yapılan açıklamada "Bu korkunç ve isyan ettiren saldırıyı kınıyor, samimi taziye dileklerimizi sunuyoruz" denildi.

OBAMA'YA BİLGİ VERİLDİ

ABD Başkanı Barack Obama konuyla ilgili bilgilendirildi.

Obama, silahlı saldırının ardından yaptığı açıklamada 'Amerikalıları daha güvende hale getirmek için atılacak adımlar var, bu konuda hükümetin her seviyesinin bir araya gelmesi gerekir' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Oval Ofis'te ulusal güvenlik danışmanlarıyla yaptığı toplantının ardından da gazetecilere, "Bu, terör bağlantılı bir saldırı olabilir. Ama şu an bilmiyoruz. İşyeriyle ilgili bir saldırı olma ihtimali de var" açıklamasında bulundu.

2016 seçimlerinde ABD Başkan Adayı olan Hillary Clinton da twitter aracılığıyla 'Bunu normal kabul etmeyi reddediyorum. Silah şiddetini durdurmak için harekete geçmek zorundayız' açıklamasını yaptı.

Kaliforniya'da bir haftadan kısa süre önce de benzer bir saldırıya daha sahne olmuştu. Silahlı saldırgan 3 kişiyi öldürmüştü.