Dünya dolandırıcılık raporu: Kayıp 55,3 milyar dolar

Dünya dolandırıcılık raporu: Kayıp 55,3 milyar dolar
Güncelleme:

48 ülkede hazırlanan Küresel Dolandırıcılık Durum Raporu'na göre, 2020’de 266 milyon olan dolandırıcılık vakaları yüzde 10,2 artış kaydederek 2021’de 293 milyona ulaştı.

Konuya dair hazırlanan raporda, ülkelerin dolandırıcılık karnesi de açıklandı. Buna göre, Brezilya, Gana, Nijerya, Kenya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde, başta cep telefonları olmak üzere çevrim içi dolandırıcılıklarda büyük artış yaşandığını belirtti.

Filipinlilerin yüzde 53’ü ise geçtiğimiz 3 ay içinde dolandırıcıların kendilerini de hedef aldığını söylerken, yüzde 11’i mağdur olduğunu aktardı.

Global Anti Scam Alliance (GASA) ve ScamAdviser tarafından hazırlanan raporda yer alan araştırma verilerinden hareketle, Avustralya ve Singapur gibi ülkeler, yatırım ve kripto alanlarında dolandırıcılığın artmaya devam ettiğini bildiriyor.

TÜRKİYE'DE 2 MİLYAR DOLARLIK KRİPTO VARLIK DONDURULDU 

Türkiye’de bir kripto borsası askıya alınarak 2 milyar dolarlık varlık dondurulurken, Kanada’nın yatırım dolandırıcılıklarında 164 milyon dolar zarar ettiği açıklandı.

GASA’nın anketine katılan ABD vatandaşları ise dolandırıcılıklardan dolayı 575 milyon dolar kaybettiğini belirtiyor.

Avustralya’da tüm dolandırıcılıkların yalnızca yüzde 13’ünün rapor edildiği tahmin edilen araştırmaya göre, Kanada’da dolandırıcılık vakalarının sadece yüzde 5’inin kolluk kuvvetlerine ulaştığı düşünülüyor.
Bu oran İsrail’de yüzde 9 olarak öngörülürken, Hollanda ve Fransa’da da yüzde 12 ila 17 arasında değişiyor.

EN ÇOK 18-30 YAŞ ARASI ETKİLENİYOR

GASA tarafından yapılan araştırmaya göre Endonezya, dolandırıcılıkların yüzde 51’inin kaynağının sosyal medya olduğu belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri’nde para kaybı bildiren her dört kişiden biri de bunu savunarak dolandırıcılığın başlangıç noktası olarak sosyal medyayı işaret ediyor.

Dolandırıcılıkların demografik grafiklerine bakıldığı zaman ise gençlerin yaşlılardan daha fazla hedef alındığı kaydediliyor. Finlandiya’da dolandırıcılıklardan yüzde 23,3’lük pay ile en olumsuz etkilenen yaş grubunun 18 ila 30 arasındaki bireyler oluyor. Bu bilgiyi doğrulayan Hollanda Twente Üniversitesi, gençlerin dolandırılma olasılığının daha yüksek olduğunun altını çiziyor.

DOLANDIRICILIKLA MÜCADELEDE KESİN ÇÖZÜM ARANIYOR

Dünya Ekonomik Forumu, küresel siber suçların yalnızca yüzde 0,05'inin yargıya taşındığını açıklarken, dolandırıcılığa karşı farkındalık yaratmak yoluyla önlem almak ise yetersiz kalıyor.