Dünyanın ikinci Tuz Gölü için alarm verildi

Dünyanın ikinci Tuz Gölü için alarm verildi
Güncelleme:

Dünyanın ikinci Tuz Gölü olarak bilinen ve İran'da bulunan Urmiye Gölü'nün yüzde 95'lik bir kızmı kurudu.

Dünyanın ikinci Tuz Gölü olarak anılan ve İran'da bulunan Urmiye Gölü'nün yüzde 95'lik bir kısmı kurudu. İran Meclisi Urmiye milletvekili Seyyid Hadi Bahadori, yaptığı açıklamada göl için çalışmalar başlatacaklarını söyledi.

İran Meclisi Haber Ajansı ICANA'ya Urmiye gölünün son durumu ve gölü kurtarmaya yönelik sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Bahadori, gölün kurtarılmasının düzenli ve tutarlı planlamalarla birlikte yerli ve yabancı kredilerin sağlanmasına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Bahadori, yabancı yatırımcıların ülkenin çevre projelerine yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, hükümetin bu ilgiden yararlanmak istediğini dile getirdi.

3 MİLYAR DOLAR BÜTÇE AYRILDI

Gölün kurtarılması çalışmalarında harcanmak üzere 3 milyar dolarlık dış finansman desteğinin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından onaylandığını hatırlatan Bahadori, meclisten geçen gelecek yılın bütçesinden de yaklaşık 3 milyar doların gölü yeniden canlandırma faaliyetlerinde kullanılabileceğini ifade etti.

Özel sektörün kapasitesinin kullanılmasının finansmandan daha önemli olduğuna da değinen Bahadori, "Gölü canlandırmanın en iyi yolu bölgedeki tarım düzenini değiştirmekten geçiyor. Bu nedenle, tarım düzeninin değiştirilmesi de dahil olmak üzere toplama alanında ciddi değişiklikler yapılmalı. Diğer yandan bir model ve yaşam biçimi geliştirilerek, halk için alternatif geçim koşulları sağlanmalı. Bu hedeflerin hepsinin gerçekleşmesi için uygun yatırımlar gerekmektedir." dedi.