Erdoğan ile Putin arasındaki kritik görüşme sona erdi

Erdoğan ile Putin arasındaki kritik görüşme sona erdi
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusy Devlet Başkanı Putin'in Soçi Devlet Başkanlığı Rezidansı'ndaki görüşmesi sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de görüştü. 2 saat 10 dakika süren görüşme sonrası heyetler arası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada: "Suriye'de siyasi çözüm konusunda mutabıkız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu yıl içerisinde Rusya Federansonunu üçüncü kez ziyaret ettim. Bu ziyaretle, Sayın Putin ile yıl içerisindeki altıncı görüşmemizi gerçekleştirdik. Gerek yüz yüze görüşmeler, gerekse telefon diplomasimiz devam ediyor. Siyasi diyaloğumuza paralel olarak, ekonomik ilişkilerimiz de yükselişe geçmiş bulunuyor. İlişkilerin derinleştirilmesi konusunda Sayın Putin ile mutabık kaldık.

İkili ticaret hacmimiz 15 milyar doları aştı. Vizeler dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Bu projelerin zamanında hayata geçirilmesine önem veriyoruz. Türk akımın Rusya ksımındaki boru döşeme hattının tamamlandığını  menuniyetle açıklıyoruz. Ülkemizi ilgilendiren boyutuyla da yakından ilgileniyoruz.

Bölgesel ve uluslararası konuları da ele alma fırsatımız oldu. Suriye itilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduk. Astana gelişmelerine önemli katkılar yaptık. Suriye'de siyasi çözüm konusunda mutabıkız. "

Putin'in konuşmasından ise satır başları şöyle:

Bu toplantıyı ikili ilişkilerimizin bugünkü durumunu ele almak açısından önemli görüyorduk. İkili ilişkilerimizde, kriz öncesi seviyelere tekrar ulaşıldı. İnanıyoruz ki geçen yıl meydana gelen düşüşü, bu yılın sonuna kadar telefi edebiliriz.

Sayın Erdoğan ile varmış olduğumuz anlaşma gereği, Türkiye'den mahsul ithalatımız tekrar başladı. Kalan sınırlandırmaların kaldırılmasına dair konuları bugün ele aldık.

Burada herşeyden önce Türk Akımı Projesi'nden bahsetmek gerek. Bu projeyle ilgili kısa zamanda sunum çalışmalarına başlanacak.

İran ziyareti hakkında Sayın Erdoğan'a bilgi verdim.Suriye'de şiddet önemli şekilde azaldı. BM himayesinde, diyalog oluşması için elverişli şartlar ortaya çıkmakta. Görüşmelerimiz, seri şekilde bürokrasiden uzak samimi olarak devam etmektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'ya geldi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Soçi Uluslararası Havalimanı'na gelişinde,  Krasnodar Valisi Vinyamin Kondratyev, Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pakhomov,  Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Novorossisk Başkonsolosu  Yunus Emre Özigci ve diğer yetkililer karşıladı. Erdoğan, daha sonra  Devlet Başkanlığı Rezidansı'na geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı  Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşme, saat 17.20'de başladı. Türk heyetinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri  Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın hazır  bulunurken, Rus heyetinde de Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Kremlin Basın  Sözcüsü Dimitry Peskov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ile Rus  Devlet Nükleer Enerji Kurumu (ROSATAM) Başkanı Aleksey Lihaçev yer aldı.

İLK AÇIKLAMA GELDİ

Baş başa görüşme öncesi iki lider selamlama konuşması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine "Sayın Başkan çok kısa bir süre  içerisinde sizlerle tekrar bir araya gelmenin mutluluğu içerisindeyim." diyerek  başladı.  Özellikle bu normalleşme süreci içerisinde gerçekten yoğun bir şekilde  bir araya gelişlerinin, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkileri  daha da güçlendirdiğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: "Gerek bölgede ikili ilişkilerimiz bunun yanında bölge sorunlarına  yönelik dayanışmamız, geleceğe yönelik güvenimizi de artırıyor. Aramızdaki  siyasi, askeri, ekonomik, ticari bütün bu ilişkiler her geçen gün artarak devam  ediyor.  İkili görüşmelerimiz sadece rutin olmanın ötesinde, aynı zamanda telefon diplomasimiz de aramızda ve üst düzey yöneticiler arasında da güçlü bir  şekilde devam ediyor. Ben bu davetinize de çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki  verimli bir görüşme olacak. Buradan da Kuveyt ve Katar'a bu şekilde ayrılacağız."

'TİCARET HACMİMİZ YÜZDE 30 ARTTI'

 Rusya Devlet Başkanı Putin de Türkiye ile Rusya'nın, Suriye krizi  dahil tüm alanlarda birlikte çalıştıklarını vurgulayarak, "Yaptığımız görüşmeler,  bu konuların çözümüne ilişkin olumlu bir etki yaratıyor." değerlendirmesinde  bulundu.  Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminde yaşanan düşüşe işaret  eden Putin, "Ancak bu yılın ilk 8 ayında ticaret hacmimiz yüzde 30'dan fazla  arttı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin, artık tümüyle eski haline  döndüğünü söyleyebiliriz." dedi.

5. KEZ BİR ARAYA GELDİLER...

  Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, ziyareti için teşekkür eden Putin, "Dediğiniz  gibi Soçi, Türkiye'ye son derece yakın bir şehir." diyerek sözlerini tamamladı.  Basın mensuplarının görüntü almasının ardından baş başa görüşme,  basına kapalı şekilde devam ediyor.  Erdoğan ve Putin, bu yıl 13 kez telefonda görüştü, bu ziyaretle  beraber beşinci kez bir araya geldi.

AA