Erdoğan'a Brüksel'de eşi görülmemiş koruma önlemleri

Erdoğan'a Brüksel'de eşi görülmemiş koruma önlemleri
Güncelleme:

NATO Zirvesi nedeniyle Brüksel'de güvenlik önlemleri had safhaya çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çevresinde adeta kuş uçurtulmuyor.

• NATO Zirvesi nedeniyle Brüksel dün olağanüstü hareketliydi. Sokaklarda sadece polis araçları değil, askeri araçlar da vardı. Zaman zaman şehir içinde trafik durduruldu ve askeri araçların pozisyon alması sağlandı. Polis arabaları ise sürekli konvoy halinde her bölgeyi dolaştı.

• Sadece Trump'ın değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otelinin önünde de geniş güvenlik önlemleri vardı. Üç ayrı polis timi güvenliği sağlarken, Erdoğan'ın otelindeki sivil koruma sayısının fazlalığı da dikkat çekti.

• Trump'ın uçağı gelirken, iki F-16 savaş uçağı eşlik etti. Ayrıca, sekizli savaş uçağı grubu Brüksel üzerinde uçuş yaptı.

• Erdoğan'ın otelinin önünde ABD ve İngiliz basınının dışında, Alman, Belçika ve Türk basını da vardı.

Dananın kuyruğu kopuyor, Erdoğan'dan kritik görüşmelerDananın kuyruğu kopuyor, Erdoğan'dan kritik görüşmeler

• Erdoğan'ın kaldığı otelin üzerinde sık sık bir helikopter uçuş yaptı, bazen dakikalarca otelin üzerinde kaldı.

• Erdoğan akşam AK Parti bağlantılı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) üyeleri ile otelde yemekte buluştu. Sadece Belçika değil, Hollanda ve Almanya'dan gelen UETD üyelerine, seçimler nedeniyle teşekkür edildi.

• Erdoğan'ın gelişi beklenirken, UETD temsilcileri toplanan gençlere ve kadınlara slogan provası yaptırdı. Bazı gençlerin iki ellerini kaldırıp bir elleriyle bozkurt işareti, diğeriyle Rabia işaretleri yaptıkları görüldü.

Erdoğan'a sürpriz karşılamaErdoğan'a sürpriz karşılama

TRUMP’I ZOR BİR GÜN BEKLİYOR
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, sıcak bir karşılama gördüğü Ortadoğu ve Vatikan ziyaretlerinden sonra bugün Brüksel’de görüşeceği NATO ve Avrupa Birliği yetkililerinden savunma, ticaret ve çevre konularında baskıyla karşılaşabilir.

ABD dışına ilk gezisini yapan Trump’ın Suudi Arabistan ve Kudüs’te, özellikle İran karşıtı sözleri memnunlukla karşılanmıştı. Ancak Brüksel’de böyle övgüler duyamayabilir.

Başkan seçilmeden önce NATO’nun bir askeri ittifak olarak gerekliliğini sorgulayan ve ülkesini Paris iklim değişikliği anlaşmasından çıkaracağını söyleyen Trump, AB’nin de taraf olduğu İran nükleer anlaşmasına da ağır eleştiriler getirmişti.

Reuters’ın haberine göre; NATO’da görevli üst düzeyli bir diplomat, “(Trump’tan) NATO’nun bir müttefike yapılan saldırının tüm müttefiklere yapılmış sayılacağı yolundaki temel kuralına bağlılığını ifade etmesini bekliyoruz” dedi.

Sözcü