Erdoğan'ın o hamlesi sonrası Türkiye'ye yaptırım tehdidi

Erdoğan'ın o hamlesi sonrası Türkiye'ye yaptırım tehdidi
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya lideri Putin ile ikili teması hem Avrupa basınında hem de ABD basınında "Türkiye'ye yaptırım tehdidi" manşetleriyle yer aldı.


İngiltere’nin önde gelen yayın kuruluşu Financial Times, “Batılı hükümetler alarm verdi” dedi, Türkiye’ye ekonomik yaptırım tehditlerini sıraladı: “Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygulayabilir. Eğer Rusya ve Türkiye arasındaki enerji işbirliği gerçekleşirse o zaman Rusya yaptırımlarını deldiği için Türkiye de hedef olacaktır.”

Türkiye’nin ekonomik ve siyasi anlamda Batı ülkeleri ile sıkı ilişkilere sahip olduğunu belirten Financial Times, Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulamanın zor olabileceğinin altını çizdi: “Başta Ford ce Coca Cola grubu olmak üzere Türkiye’de kâr eden birçok Batılı şirket var. Birçok Avrupa Birliği ülkesinin Türkiye ile derin ilişkileri var. Böyle bir yaptırım çağrısı, ciddi bir tehdit çekebilir.”

Financial Times, Mir sistemi, enerji anlaşması ve Rusya – Türkiye ilişkilerinin derinleşmesi sonrasında Avrupa hükümetlerinin alarm durumuna geçtiğini, Batılı yetkililerin “Türkiye’ye yönelik yaptırımlar yakın zamanda gündeme gelebilir” ifadelerini kullandığını öne sürdü. Ancak Türkiye’nin en önemli konumunun mülteciler olduğunu belirten Financial Times, Avrupa’ya mülteci akışını Türkiye’nin durdurduğunu söyledi.

İngiliz The Guardian gazetesi, Soçi’deki zirve için “sır görüşme” ifadesini kullandı.

Erdoğan ve Putin görüşmesinin “halka açıklanmayan bir kısmı olduğunu” iddia eden The Guardian, “Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD’nin Rusya’ya uyguladığı petrol ambargosunun delinmesine yardım edebilir” dedi.

Çeçen lider Ramazan Kadirov’un da görüşmeye katılmasına dikkat çeken The Guardian, yayınladığı makalede şunları söyledi: “Basına açıklanmayan gizli bir görüşme gerçekleşti. Neler olacağını göreceğiz.”

“YAPTIRIMLARA RAĞMEN MİR SİSTEMİ”

Amerika’nın en büyük ekonomi gazetelerinden olan Business Insider, “Rusya’ya uygulanan yaptırımlara rağmen 5 Türk bankası Mir ödeme sistemine geçecek. Çok ciddi bir gelişme” dedi.

Türkiye’nin SİHA programlarına karşıtlığı ile bilinen Amerikan siyaset dergisi Politico, “Türkiye öyle bir müttefik ki, sevsen sevilmez, kovsan kovulmaz” ifadesini kullandı. 

Erdoğan’ın Tahran’da Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ile el ele poz vermesine dikkat çeken Politico, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini derinleştirdiğini ve bunun Batı için bir sorun olduğunu yazdı.

Politico, Rusya ile derin ilişkilerine, yaptırım uygulamamasına ve Avrupa çıkarlarına karşı olmasına rağmen Türkiye’nin önemine vurgu yaptı: “NATO’nun en büyük ikinci ordusu. Savaş tecrübesi yüksek. Afrika, Asya ve Avrupa arasında bağlantıyı sağlıyor. Rusya ile derin ilişkileri olan, yaptırım uygulamayan tek NATO ülkesi. 

S-400 satın alan tek NATO ülkesi. Ama her şeye rağmen Türkiye’nin Rusya ile olan bağları, onu daha da önemli yapıyor. Kiev ve Moskova ile aynı anda diyalog kurabilen tek NATO ülkesi. Öyle ya da böyle Türkiye, NATO için önemli.”