Esad için bomba iddia; sürgüne gidiyor !

Esad için bomba iddia; sürgüne gidiyor !
Güncelleme:

Suudi Arabistan ve Rusya'nın iç savaşı bitirmek için Esad'ın sürgünü konusunda anlaştığı iddia edildi.

Suriye'de farklı cepheleri destekleyen Suudi Arabistan ve Rusya'nın iç savaşı bitirmek için ortak hareket kararı aldığı iddia edildi. Yeni planda Esad'ın 4 ülkeden 1'ine sürgüne gönderilmesi ve geçiş hükümeti kurulması var
 
Suudi Arabistan ve Rusya'nın son dönemdeki yakınlaşmasının, Suriye'de yeni bir çözüm senaryosunun işaretçisi olduğu iddia edildi. Lübnan'da yayımlanan El Cumhuriye gazetesinin haberine göre Moskova ve Riyad yönetimi, Beşar Esad'sız bir Suriye üzerinde anlaştı. Senaryoya göre Suriye'deki iç ve dış muhalif gruplar, 3'üncü Cenevre Konferansı'nda bir araya getirilecek. Geniş bir kesimi temsil eden bu grupların da onayıyla bir geçiş hükümeti kurulacak. Devlet Başkanı Beşar Esad yönetim kadrosuyla birlikte sürgüne gönderilecek. 
 
El Cumhuriye'nin haberine göre tüm bu planlar, ABD'nin de onayını aldı. Hatta, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkelerin, 3'üncü Cenevre Konferansı'na katılacak grupları belirlemek için çalışmalara başladığı öne sürüldü. ABD'nin Beşar Esad'ın sürgüne gönderilmesi için dört ülkeye onay verdiği, bu ülkelerin Rusya, İran, Umman ve Cezayir olabileceği iddia edildi. Haberde Riyad'ın Rusya ile son dönemde 10 milyar doları aşan ticari anlaşmalara imza attığı ve iki ülke arasındaki yakınlaşmanın üst düzey ziyaretlerle süreceği vurgulandı. Haziranda Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmüş, geçtiğimiz ay da iki ülkenin dışişleri bakanları bir araya gelmişti. Önümüzdeki ay Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz'in Moskova'ya resmi bir ziyarette bulunması bekleniyor. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca da geçen ay Moskova'ya gitmişti. Hoca, "Ruslar'ı ilk kez Esad'ı vazgeçilmez görmediklerini hissettiren bir tavır içinde gördük" demişti. 
 
Suriye'de "rejimin kalesi" olarak adlandırılan Lazkiye kentinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 10 kişi öldü, 25 kişi yaralandı. Olayın şehrin en önemli meydanında gerçekleştiği belirtildi. Patlamanın etkisiyle çevredeki araçların yandığı ve binaların zarar gördüğü kaydedildi. Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Nusayri nüfusun yoğun olduğu şehrin, kırsalında El Nusra örgütünün kontrolünde olan köyler bulunuyor.