Eski kabus geri döndü: 52 kişi öldü

Eski kabus geri döndü: 52 kişi öldü
Güncelleme:

Nijerya'da sadece 2 ayda 52 kişinin menenjit salgınında yaşamını yitirdiği açıklandı.

Nijerya Hastalık Kontrol Merkezinden (NCDC) yapılan açıklamada, 1 Ocak-5 Mart tarihlerinde başkent Abuja'nın yanı sıra 21 eyalette menenjit vakalarına rastlandığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu dönemde 628 menenjit vakası tespit edildiği ve bunlardan 52'sinin hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı.

Salgının kontrol altına alınması için çalışma başlatıldığı ifade edilen açıklamada, boyun ve baş ağrısı yaşayanların hastaneye başvurmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.

Açıklamada, NCDC'nin 2030 yılına kadar hastalığı yenmek için küresel hedefe olan bağlılığı yeniden vurgulandı.

Menenjit nedir ?

Menenjit beyni ve omuriliği saran meninks adı verilen zarın iltihaplı hastalığıdır. Hastalığın en genel bulguları ateş, baş ağrısı ve ense sertliğidir. Hastalığın etkeni virüsler, bakteriler ve parazitler olabilir.

Beyinden başlayarak tüm vücudu etkisi altına alan menenjit, hava yoluyla bulaşabiliyor.

Menenjite neden olan virüs ve bakteriler aşağıdaki yollarla bulaşabilir: Öksürme. Hapşırma. Öpüşme.

Menenjit belirtileri ne zaman ortaya çıkar?

Menenjite en çok bebeklerde, çocuklarda ve genç yetişkinlerde rastlanır. Menenjit belirtileri ortalama 3-4 gün içerisinde ortaya çıkar.

Menenjit hastasıyla temas eden kişi ne yapmali?

Hasta bir kişi ile yakın temas durumunda acil proflaksi için doktora başvurulmalıdır. Meningokokkal menenjitin ortaya çıktığı bilinen ülkelere giden yolcular için aşı gereklidir.

Etiketler menenjit salgın ölüm