Fransa ve Hindistan arasında dev anlaşma

Fransa ve Hindistan arasında dev anlaşma

Fransa Rafale tipi savaş uçaklarının satışı konusunda Hindistan ile anlaştı.

Fransa tarafından uzun süredir görüşmeleri devam eden  Rafale tipi savaş uçaklarının Hindistan'a satışı ile ilgili açıklama yapıldı.  Hindistan kaynaklarının daha önce duyurduğu anlaşma, Fransa Cumhurbaşkanlığı  Sarayı Elysee'den yapılan bir açıklama ile doğrulandı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı François  Hollande'ın, Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'ı, yarın Yeni Delhi'de  düzenlenecek imza törenine katılmak üzere görevlendirdiği ifade edildi. 36 adet  Rafale tipi savaş uçağının satışıyla ilgili anlaşmanın iki ülkenin savunma  bakanları tarafından imzalanacağı kaydedilirken, Hindistan'ın en az 8 milyar avro  ödeyeceği bildirildi.

Anlaşma ile ilgili kararın 4 Eylül'de Çin'de düzenlenen G20 zirvesi  sırasında alındığı ve sözleşmenin imzaya sunulması için son hazırlıkların  yapıldığı belirtilirken, Hindistan kaynakları, anlaşmaya dair son kararın bugün  verildiğini açıkladı.

Fransa ile Hindistan arasında Rafale savaş uçaklarının satışı ile  ilgili 4 yıla yakın süren görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. Hindistan tarafının,  uçakların Hindistan'da üretilmesi isteklerine olumsuz yanıt veren Fransa, 2015'in Ağustos ayında bu yöndeki anlaşma çerçevesinin rafa kaldırıldığını açıklamıştı.

2015'in Nisan ayında Paris'i ziyaret eden Hindistan Başbakanı Narendra  Modi, Fransa'dan 36 adet "uçuşa hazır" Rafale tipi savaş uçağı satın almak  istediklerini söylemişti. Yarın imzalanacak sözleşme ile Fransız Dassault  Aviation'un ürettiği 36 adet uçak Hindistan yönetiminin talep ettiği şekilde  teslim edilecek.

Rafale savaş uçakları, 2005'ten beri Fransız ordusunda kullanılıyor.  Uzun yıllar boyunca birçok ülkeyle satış görüşmeleri gerçekleştiren Fransa, ilk  başarısını 2015 Şubat ayında gerçekleştirerek 24 adet uçağı Mısır'a satmıştı.  Rekor düzeyde kısa bir sürede gerçekleşen satış Mısır'ın darbe sonrası göreve  gelen yeni Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ile François Hollande arasında  imzalanmıştı.

Fransa bu satıştan sonra bir sözleşme daha imzalayarak 24 adet  Rafale'ı Katar'a satmayı başarmıştı. Aynı dönemde Brezilya yönetimi ile yapılan  görüşmeler ise sonuçsuz kalmıştı.

En az 8 milyar avro değerinde 36 adet Rafale uçağı satışı, Fransa  yönetiminin bu tip uçaklarda şimdiye kadar elde ettiği en büyük ticari başarı  olarak kayıtlara geçti.