Fransa'nın muhtemel liderinden Türkiye hakkında şok sözler

Fransa'nın muhtemel liderinden Türkiye hakkında şok sözler
Güncelleme:

Fransa’da pazar günkü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan yüzde 24.01 oy alarak birinci çıkan Emmanuel Macron, 1915 Olayları'nın 102'nci yıldönümü için Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen anma törenine katıldı.

“En Marche” (Yürüyüş) Hareketi’nin lideri Macron, törende yaptığı konuşmada, 7 Mayıs’ta cumhurbaşkanı seçildiği takdirde, 1915 Olayları’nın ‘soykırım’ olarak tanınması için dünyada mücadele vereceğini ifade etti.

39 yaşındaki siyasetçi, Elysee Sarayı’na çıkarsa, tüm ülkelerde demokratları koruyacağını belirterek, “Türkiye’nin içine girdiği eğilimden çok derin üzüntü duyuyorum ve bunu onaylamıyorum” dedi.

16 Nisan anayasa referandumuna ilişkin ‘otoriterleşme’ vurgusu yapan Macron, kendisinin Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinde ilerleme olmayacağını da belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun da katıldığı törende Macron, Kütahya doğumlu besteci ve müzikolog Gomidas’ın (Soğomon Kevork Soğomonyan) anıtına çelenk bıraktı.

Fransa, 2001 yılında 1915 Olayları’nı ‘soykırım’ olarak tanımıştı.

Öte yandan, Pazar günkü ilk tur seçimlerde aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, 21.30’la 7 Mayıs’taki ikinci turda Macron’un rakibi olmaya hak kazandı.

Fakat Harris şirketi tarafından seçim günü yapılan bir kamuoyu yoklamasında, ikinci turda Macron’un yüzde 64’le Elysee Sarayı’na çıkacağı sonucu çıktı.

Reuters’ın aktardığı habere göre; Le Pen’in oy oranı ise bu tabloya göre yüzde 36. Benzer bir sonuç Ipsos/Sopra Steria araştırmasıyla da ortaya konmuş durumda.