Görenler gözlerine inanamadı ! Burası yolcu uçağı mezarlığı...

Görenler gözlerine inanamadı ! Burası yolcu uçağı mezarlığı...
Güncelleme:

20’nci yüzyılın havayolu taşımacılığında önemli rol oynayan yüzlerce Boeing 747'ler burada çürümeye terk edildi...

Bir dönem ticari uçak filolarının en önemli parçalarından biri olan Boeing 747’ler, artık operasyon maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle pek tercih edilmiyor. 20’nci yüzyılın havayolu taşımacılığında önemli rol oynayan yüzlerce Boeing 747 ve diğer eskimiş uçaklar, bugün dünyanın en büyük uçak mezarlıklarından biri olan California’nın güneyindeki havaalanında bekliyor.

“Uçak mezarlığı” olarak anılan Güney California Lojistik Havaalanı, Victorville California’da. Mojave Çölü’ndeki bölge, ılık ve kuru havası nedeniyle eskimiş uçakları uzun süre saklamak için ideal bir yer.

Burada tutulan uçaklar ya “emekliye ayrılmış”, ya da artık mevcut operasyonlarda ihtiyaç duyulmuyor. Mezarlıktaki bazı uçaklar gelecekte havayolu şirketleri tarafından yeniden kullanılabilecekleri düşünülerek özel olarak korunuyor. Uçaklar suya karşı özel folyolarla korunuyor, böylece uzun süre çöl ortamında kalabiliyorlar.

Ayrıca uçakların en değerli parçası olan motorlar da çıkarılıyor. Bazı uçaklar ise büyük hasar almış durumda. Bu uçakların parçaları satılmış ya da satılacak. Uçakların elektronik aletleri ve iç donanımı gibi değerli parçaları satılmış, diğer bölümleri ise hurda olarak değerlendirilmiş.

British Airways’in de California’daki uçak mezarlığında çok sayıda Boeing 747’si var. Şirket filosundaki çok sayıda eskimiş uçağı buraya gönderiyor.

Singapore Airlines, Air New Zealand ve Cathay Pacific gibi şirketler de eskimiş uçaklarını Victorville’e göndermiş. Eski uçaklarını burada saklayan şirketler arasında Air China, Evergreen International, Lufthansa, FedEx ve United Airlines da var.

Uçak mezarlığında bazı küçük jetler de görülebilir.

Seçiniz...