İki doz aşı olanlara iyi haber! AB kapılarını açıyor

İki doz aşı olanlara iyi haber! AB kapılarını açıyor
Güncelleme:

AB Komisyonu, iki doz aşı olan kişilerin uygun aşı sertifikalarıyla seyahatlerinde PCR testi ve 14 günlük karantinadan muaf tutulmasına yönelik karar alınmasını önerdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle seyahat kısıtlaması uygulayan Avrupa Birliği üyesi ülkeler, kapılarını açmaya hazırlanıyor. 

Avrupa Birliği Komisyonu Covid-19 aşısının tam doz olarak yaptırmış kişilere yönelik olarak aşı sertifikasının çıkmasıyla birlikte PCR testi ve 14 günlük karantinadan muaf olması gerektiğine dair karar alınmasını istedi. AB Komisyonu, üye devletlerin yaz boyunca seyahat önlemlerini kolaylaştırması talep edildi.

Öte yandan Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Janssen (Johnson & Johnson) Avrupa İlaç Ajansı'nın onay verdiği dört aşı olma özelliğine sahip. Türkiye'de uygulanan Sinovac aşısı bu listede henüz yer almıyor.

AB ülkeleri, diğer aşıları kabul edip etmeyeceklerine kendileri karar verecek.

Aşı sertifikası ile AB'de bu yaz yolculuk yapılabilecek mi?

AB üyesi ülkeler, sertifika yürürlüğe girdikten sonra ek test veya karantina gibi seyahat kısıtlamalarından kaçınacak.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin bu kartı taşıyan kişileri kabul etmemesi için tek durum kamu sağlığını koruma olacak. Avrupa Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nin verilerine göre bir üye devlette sağlık şartlarının kötüleşmesi durumunda, hükümetler 48 saat içinde Avrupa Komisyonu ve üye devletlere olağan dışı tedbirler alınacağı konusunda bilgilendirmede bulunacak.

İlk etapta bir yıl boyunca geçerli olacak belge, yolculuk yapmak için öncelikli bir şart olmayacak ve pasaport yerine de kullanılamayacak.

Bu aşamadan sonra, sertifika düzenlemesinin yürürlüğe girmesi için AP Genel Kurulu ve üye ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor. Bu sürecin 1 Temmuz’a kadar tamamlanması bekleniyor.