İki ülkede kolera salgını !

İki ülkede kolera salgını !
Güncelleme:

Yemen ve Kenya'da çıkan kolera salgını can almaya devam ediyor.

Yemen'de 242 insanın hayatını kaybettiğini duyuran Dünya sağlık Örgütü, salgının yeniden ortaya çıkma hızının eşi benzeri olmadığını açıkladı. Ülke çapında tespit edilen vakaların sayısı 23 bini aştı, son altı ayda koleraya yakalananlar ise 300 bin.

Kenya'da ise bir düğün yemeğinde virüs kapan yedi kişiden üçü hastanede yaşamını yitirdi. Başkent Nairobi'de kolera alarmı verildi, yetkililer kusma ve ishal gibi şikayetleri olanların acil bir şekilde hastaneye başvurmasını istiyor.

İç savaş ülkesi Yemen'de hızla yayılan kolera salgınında ölenlerin sayısı 242'ye çıktı. Dünya sağlık Örgütü, Yemen'de son altı ay içerisinde 300 bin kişinin koleraya yakalandığını duyurdu. Afrika ülkesi Kenya'da da kolera alarmı verildi, başkent Nairobi'de üç can kaybı var.

Dinmeyen şiddet

Çalkantılı yıllar geçiren Yemen, halihazırda fiili olarak üçe bölünmüş durumda. Ülkenin doğusu, orta kesimleri ile Aden ve Taiz'i de kapsayan güneybatı kentlerini Abdurabbu Mansur Hadi kontrol ediyor.

Ülkenin batısı neredeyse tamamen İran destekli Husilerin elinde. Bu iki grup, Mart 2015'ten bu yana savaşıyor.

 Husilere karşı operasyon yapan Suudi arabistan'ın saldırılarında 2016 yılı içerisinde yüzlerce sivil öldü. Husiler ile Suudi Arabistan destekli koalisyon arasındaki çatışmaların bilançosu ise, 10 binden fazla ölüm.

Ülkenin orta kesimlerinde bir başka güç dikkat çekiyor, El Kaide. Kuzeyden güneye önemli bir bölgeyi kontrol eden terör örgütü, güneybatıya doğru bazı sahil kentlerinde de otorite kurdu.

Dünya sağlık Örgütü (DSÖ) Yemen temsilcisi Dr. Nevio Zagaria, ülke genelinde tespit edilen vakaların 23 bin 425'i bulduğunu açıkladı.

Salgının 23 vilayete yayıldığını aktaran Dr. Zagaria, "Koleranın yeniden ortaya çıkma hızının eşi benzeri görülmedi" dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, birkaç yıldır silahların susmadığı ülkede 2,2 milyon çocuk gıdaya ulaşamıyor. Kolera salgını, açlık çeken çocuklar için büyük risk oluşturuyor.

Ülkede son bir yılda ikinci kez kolera salgını ortaya çıkıyor. Suudi arabistan destekli hükümet güçleriyle, İran destekli Husi isyancılar arasındaki çatışmalarda hastaneler harap oldu, milyonlarca insanın gıda ve temiz suya erişimi kesildi.

Çatışmalar nedeniyle sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü belirten Dr. Zagaria, salgının daha fazla yayılmaması için içme suyu tesislerinin onarılması gerektiğini söyledi.

Düğün yemeğinden virüs kaptılar

Afrika'nın doğusunda bulunan Kenya'da da alarm verildi.

Yerel basın, başkent Nairobi'de üç kişinin hayatını kaybetmesi üzerinde eyalet genelinde panik yaşanıyor.

Nairobi Eyaleti Sağlık Müdürü Bernard Muiya, Karen semtinde yapılan bir düğünde yedikleri yemek yüzünden hastaneye kaldırılan yedi kişide kolera virüsü tespit edildiğini söyledi. Muiya, koleraya yakalanan üç kişinin hayatını kaybettiğini, aralarında yabancıların da olduğu dört hastanın tedavi altına alındığını aktardı.

Yetkililer, kusma ve ishal gibi şikayetleri olanların acil bir şekilde hastaneye başvurmasını istiyor.

Olası bir kolera salgınına karşı altı gözetim merkezi kurulmuş durumda. 
  
Tana River, Garissa, Vhiga ve Dadaab kentlerinde geçtiğimiz günlerde kolera vakalarına rastlanmıştı. Ülke çapında yeni bir kolera salgınının yaşanmasından endişe ediliyor.

Afrika kıtasının güneyinde yer alan Mozambik'te ise kolera salgını sona erdi. Retuers haber ajansı, yaklaşık 2 bin kişiye bulaşan salgın kontrol altına alındı ve bir ay içinde bitti.