İki ülkeden koalisyon açıklaması !

İki ülkeden koalisyon açıklaması !
Güncelleme:

Suudi Arabistan'ın "teröre karşı koalisyon"u için Lübnan ve Pakistan'dan açıklama geldi.

Suriye'deki muhalif örgütler toplantısına El Kaide ile bağlantılı grupları davet etmesine yönelik eleştirilerin ardından önceki gün de 34 ülkeyle birlikte "teröre karşı koalisyon" ilan eden Suudi Arabistan'ın girişimiyle ilgili Lübnan ve Pakistan'dan açıklama geldi. Lübnan Dışişleri Bakanlığı, koalisyona karşı çıkmadı, ancak yer aldıkları açıklanan bu koalisyondan önceden haberleri bulunmadığını duyurdu. Pakistan'dan da koalisyona dahil edildiklerine ilişkin haberleri şaşkınlıkla karşıladıklarını bildirdi.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı'nın, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 34 İslam ülkesinin katılımıyla teröre karşı oluşturulan koalisyon konusunda önceden bilgisinin olmadığı bildirildi.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan önderliğinde teröre karşı kurulan koalisyona ilişkin kendilerine bilgi verilmediği belirtilerek, söz konusu koalisyonun kurulması konusunda ne usulün gerektirdiği gibi dışarıdan ne de kanunun gerektirdiği gibi içeriden danışılmadığı ifade edildi.

Terör gruplarını Riyad'a davetle suçlanan Suudi Arabistan'dan "teröre karşı koalisyon" hamlesi

Bu durumun Lübnan'ın terörle mücadelede öne çıkan konumu ve Dışişleri Bakanlığının salahiyetini zedelediği kaydedilen açıklamada, "Lübnan, terörle mücadele karşısındaki gerçek çalışmalar ve etkin faaliyetlerin yanı sıra bu çerçevede oluşturulacak koalisyonları destekleyici tutumunda istikrarını koruyacak" ifadelerine yer verildi.

Lübnan Başbakanı Temmam Selam ise basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, koalisyon kurulmasını, terörle mücadelenin sorumluluğunu üstlenen Müslüman ülkelerin halklarının yararına atılan bir adım şeklinde değerlendirdi. Lübnan'ın söz konusu girişimden memnun olduğunu belirten Selam, IŞİD'in 9 Lübnan askerini rehin tuttuğunu, ordu ve güvenlik güçlerinin her gün terörist gruplarla mücadele ettiğini aktardı.

Pakistan'ın da haberi yokmuş: "Duyunca şaşırdık"

Pakistan Dışişleri Sekreteri Aizaz Çaduri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 34 İslam ülkesinin katılımıyla teröre karşı oluşturulan koalisyona kendisinin de dahil edildiğine ilişkin haberlerin şaşkınlıkla karşılandığını bildirdi.

Çaduri, medya mensuplarına yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan önderliğinde teröre karşı kurulan koalisyona ülkesinin de dahil edildiğine ilişkin haberleri okuduğunda şaşırdığını ifade etti. Çaduri, Pakistan'ın Riyad Büyükelçisi'nden Suudi yetkililerle görüşerek, konuya netlik kazandırılmasının istendiğini kaydetti.

Tunus: "Desteğimiz siyasi, hiçbir ülkeye askeri müdahalede bulunmayız"

Öte yandan Suudi Arabistan'ın bu girişiminin terörle nasıl bir mücadelede bulunacağı sorusu da gündeme geldi. Koalisyona katılan bazı ülkelerden de bu konuda açıklamalar geldi ve desteklerinin askeri değil, siyasi olduğunu açıkladılar.

Tunus Cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi'nin Diplomatik İşlerden Sorumlu Danışmanı Hamis el-Cuheynavi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 34 İslam ülkesinin katılımıyla teröre karşı oluşturulan koalisyona katılmalarının herhangi bir ülkeye askeri müdahalede bulunma anlamı taşımadığını söyledi. AA muhabirine konuşan Cuheynavi, Suudi Arabistan yönetiminin pazartesi günü kuruluşunu duyurduğu koalisyonla ilgili değerlendirmede bulundu. Cuheynavi, "Tunus'un koalisyona iştiraki herhangi bir ülkeye askeri müdahalede bulunacağımız anlamına gelmemektedir. Biz Suudi Arabistan'ın girişimine sadece siyasi olarak destek verdik" dedi.

Filistin'den ise destek açıklaması

Suudi girişimine Filistin'den de destek geldi. Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Filistin Devlet Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ülkenin koalisyona katılımının, Arap ve İslam ümmetinin istikrarı ve güvenliğini sağlamanın önemine binaen Filistin ile Suudi Arabistan arasında yapılan istişareler sonucu gerçekleştiği belirtildi.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da dün 34 İslam ülkesinin teröre karşı koalisyon oluşturduğu bildirilmiş, bu ülkeler, "Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Pakistan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Türkiye, Çad, Togo, Tunus, Cibuti, Senegal, Sudan, Sierra Leone, Somali, Gabon, Gine, Filistin, Komor Adaları, Katar, Fildişi Sahili, Kuveyt, Lübnan, Libya, Maldivler Cumhuriyeti, Mali, Malezya, Mısır, Fas, Moritanya, Nijer, Nijerya ve Yemen olarak sıralanmıştı.

Endonezya'nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin de söz konusu koalisyonu desteklediği ve bu konuda gerekli önlemleri alacağı kaydedilmişti.