İngiltere'nin yeni başbakanı May oldu

İngiltere'nin yeni başbakanı May oldu
Güncelleme:

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakâr Parti'de yeni lider Theresa May oldu.

İngiltere'de iki kadın adayın yarıştığı başbakanlık koltuğu için Andrea Leadsom'ın çekileceğini açıklamasının ardından, İçişleri Bakanı Theresa May'in ülkenin yeni başbakanı olacağı kesinleşti.

Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı Leadsom, bugün başkent Londra'da yaptığı açıklamada, liderlik yarışından çekildiğini söyleyerek, May'in ülkenin AB'den çıkışını sağlayacak ideal lider olduğunu dile getirdi. Leadsom, May'e başarılar diledi.

İngiliz basını, Leadsom'ın çekilmesiyle iktidardaki Muhafazakar Parti’nin liderliği için tek aday kalan Theresa May'in eylülden önce başbakanlık koltuğuna oturacağını belirtiyor. Yarışta tek adayın kalmasıyla Muhafazakâr Parti üyeleri arasında yapılması planlanan oylamanın gerçekleşmesi de öngörülmüyor.

Leadsom'ın hafta sonu Sunday Times gazetesine verdiği demeçte rakibi May'in anneolmamasının kendisini başbakanlık için daha uygun kıldığını söylemesi tepkiye neden olmuştu. Leadsom, May'den özür dilemiş, May ise rakibinin özrünü kabul ettiğini söylemişti.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan referandumda halkın yüzde 52'sinin Avrupa Birliği'nden çıkılması yönünde oy kullanmasının ardından, 2010 yılından bu yana başbakanlık yapan ve ülkesinin AB içinde kalması için kampanya yürüten Muhafazakâr Parti lideri David Cameron görevinden ayrılacağını açıklamıştı. Bunun ardından Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık için yarış başlamıştı.

Geçmişte kadın ve eşitliklerden sorumlu devlet bakanlığı görevini de üstlenen May, referandumdan önce AB'de kalınması için kampanya yürütüyordu. Leadsom ise AB'den ayrılma yanlısıydı.

“AB’YE ARKA KAPIDAN TEKRAR ÜYE OLMAYA ÇALIŞMAYACAĞIZ”

Bu arada, Theresa May, bugün İngiltere'nin Birmingham şehrinde düzenlediği basın toplantısında, Birleşik Krallık'ın güçlü bir lidere ihtiyacı olduğunu belirterek "Ülkeyi ekonomik ve siyasi belirsizlikten çıkaracak ve AB'den ayrılırken en iyi anlaşmayı sağlayacak güçlü bir lidere ihtiyaç var" dedi.

Referandum sonucunun ardından ülkeyi ve partiyi birleştirmenin önemini vurgulayan May, "Referandum, AB'den ayrılık kararının yanı sıra, ciddi değişiklik kararı anlamına da geliyor. Brexit, Brexit demektir. AB'de kalma yönünde ya da ikinci bir referandum için herhangi bir girişim olmayacaktır. Birliğe arka kapısından tekrar üye olma girişimimiz olmayacak. Ülke, AB'den ayrılma kararı vermiştir. Bunun olmasını sağlayacağım" diye konuştu.