İnternette ''kripto para'' ile koronavirüs aşısı ticareti

İnternette ''kripto para'' ile koronavirüs aşısı ticareti
Güncelleme:

Darknet'te 15 farklı pazarı inceleyen Kaspersky araştırmacıları, üç büyük korona aşısının 250 ile 1200 dolar arasında satıldığını tespitti. Uzmanlar, "Darknet'ten aşı satın almak iyi bir fikir değil" uyarısında bulundu.

Korona virüsü salgınına karşı geliştirilen aşıların üretiminin talebi karşılayamaması nedeniyle, el altından çok yüksek fiyata aşı satışı yapılıyor. Darknet'i inceleyen  Kaspersky araştırmacıları, korona aşısının reklamlarını buldu.

ÖDEME KRİPTO PARAYLA YAPILIYOR

Kaspersky açıklamasına göre, aralarında etkinliği doğrulanmamış Kovid-19 aşılarının reklamını yapan satıcılar da bulunuyor. Satıcıların çoğunluğu Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD'de yer alıyor. Fiyatlar doz başına 250 ila 1.200 dolar arasında değişiyor. İletişim şifreli mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla yapılırken, ödemeler kripto para birimi, özellikle de Bitcoin biçiminde talep ediliyor.

NE KADARI SAHTE BİLİNMİYOR

Bu satıcılarının çoğunun 100-500 başarılı satış işlemi gerçekleştirdiği görülüyor, ancak Darknet'in yapısı gereği bunları kimin aldığı belli olmuyor. Kaspersky uzmanlarının elindeki mevcut bilgiler ışığında çevrim içi olarak reklamı yapılan aşı dozlarından ne kadarının gerçek ne kadarının sahte olduğunu söylemek mümkün olmuyor. Ancak çoğu medikal tesisin elinde artık aşı dozları kaldığı biliniyor.

ÇOK SAYIDA DOLANDIRICILIK OLAYI YAŞANDI

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmanı Dmitry Galov, "Darknet'te hemen her şeyi bulabilirsiniz. Bu yüzden satıcıların aşı kampanyalarından yararlanmaya çalışması şaşırtıcı değil. Geçtiğimiz yıl boyunca, Kovid-19 konusunu istismar eden bir sürü dolandırıcılık yaşandı ve bunların çoğu başarılı oldu. Şu anda insanlar sadece aşı dozları satmakla kalmıyor, aynı zamanda özgürce seyahat etmenize yardımcı olacak kağıt parçaları olan aşı kayıtlarını da satıyor. Kullanıcıların salgınla ilgili herhangi bir vaade karşı dikkatli olmaları önemli. Darknet'ten aşı satın almak iyi bir fikir değil" dedi.

DOLANDIRICILARDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Kaspersky uzmanları dolandırıcılardan korunmak için şunları öneriyor:

"Darknet'ten aşı dozları dahil asla ürün satın almayın. Kovid-19 ile ilgili bir şeyin reklamını görürseniz, ziyaret ettiğiniz sitelerin URL'lerine dikkatlice bakın. Yalnızca bir harf yerinde görünmüyorsa, her zamanki .com .com.tr ile değiştirilmişse veya bu satırlarda bir şey varsa, bunun kimlik avı olduğundan şüphelenin. Kişisel bilgilerinizi asla böyle sitelerle paylaşmayın. Hem ziyaret ettiğiniz sitelerde hem de aldığınız e-postalarda dilbilgisi ve düzene dikkat edin. Bir şey sahte görünüyorsa, muhtemelen öyledir."