İran yıllar sonra zirveye koşuyor !

İran yıllar sonra zirveye koşuyor !

Avrupa'dan alımların artmasıyla İran'daki petrol satışları 4.5 yılın zirvesine koştu.

İran'ın petrol ihracatı, Avrupa'dan alımların artmasıyla 4.5 yılın zirvesine ilerliyor.
İran'ın petrol ihracatı, Avrupa'ya sevkiyatların yaptırımlar öncesi seviyelere gelmesiyle birlikte dört buçuk yılın zirvesine yaklaştı.

İran'ın ham petrol sevkiyatları hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre, ham petrol ve kondensat ürünlerin Haziran sevkiyatları bir önceki aya göre 100,000 varil artarak günde 2.31 milyon varile yükseldi.

İran'ın petrol ihracatı ABD Enerji Enformasyon Ajansı verilerine göre geçen yıl aynı dönemindeki seviyenin iki katını aşarken, Batı ülkelerinin yaptırım uygulamaya başladığı Ocak 2012'den bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Tahran'ın petrol satışları, nükleer programından dolayı uygulanan yaptırımların kaldırılmasından bir ay önce, yani Aralık ayından bu yana neredeyse iki katına çıkarken, satışlardaki bu yükselişin son dönemlerde diğer ülkeklerde yaşanan üretim kesintilerini telafi ettiği tahmin ediliyor.

İran, Ocak ayında yaptırımların kaldırılmasının ardından pazar payını uzmanların tahminlerinden daha hızlı geri kazanıyor. Bu toparlanmaya geçici sevkiyat sigorta anlaşmaları yardımcı oluyor.

Kaynak, Avrupa'ya ihracatın Mayıs'ta günde 530,000 varilden Haziran'da günlük 580,000 varile yükseldiğini ve bunun yaptırım dönemindeki seviyenin yaklaşık altı katı olduğunu söyledi.

Uluslararası Enerji Kurumu'na göre İran, 2012 yılının ortasında uygulanmaya başlanan yaptırımlar öncesinde günde 2.2 milyon varil petrol ihracatı yaparken, bunun günlük 600,000 varili Avrupa'ya gidiyordu.

Kaynağa göre İran petrolünü alan ülkeler arasında Yunanistan, İtalya, İspanya ve Türkiye bulunuyor.