İran'da devrim muhafızları sokağa indi

İran'da devrim muhafızları sokağa indi
Güncelleme:

İran'da 21 kişinin öldüğü protesto gösterileri devam ederken, eylemleri bastırmak için Devrim Muhafızları da sokaklara indi.

Genç ve çalışan sınıfının karşılaştığı ekonomik zorluklar üzerine geçen hafta başlayan protestolar dini lider Ayetullah Ali Hamaney başta olmak üzere hükümete karşı siyasi bir hal almaya başladı.

Avrupalıların, ABD ve İsrail liderlerinin İran'ın dini yönetimine karşı yapılan gösterilerden memnun olmasına ilişkin tedirginliklerini ifade etmesiyle, protestolar uluslararası alanda tepkiler almaya devam etti.

Devrim Muhafızları Komutanı General Muhammed Ali Caferi, "yeni bir karışıklığın" önüne geçmek için çatışmaların en yoğun yaşandığı Hamadan, İsfahan ve Loristan kentlerinde birliklerin konuşlandırıldığını duyurdu.

İran'ın Şii teokrasisinin koruyucusu olan Devrim Muhafızları, 2009'da onlarca orta sınıf protestocunun öldürüldüğü seçim dolandırıcılığı iddiasının ardından ayaklanmayı bastırmada etkili olmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD, İsrail ve Suudi Arabistan'ın açıklamalarının "neredeyse bizi savaşa götürecek açıklamalar... bazıları için kasıtlı bir strateji" olduğunu söyledi ve İran ile diyalog içinde olunmasının önemine değindi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel gerilimin tırmanmasına ilişkin endişelerini dile getirdi. Gabriel "Bu iç çatışmayı uluslararası olarak istismar etme girişimine karşı uyarıyoruz ... bu hiçbir şekilde gerilimi yatıştırmayacak" dedi.

İran'da yüksek fiyatları protesto etmek için geçen hafta başlayan gösteriler bu hafta da devam ederken farklı kentlerde binlerce hükümet yanlısı dün sokağa çıkmıştı. İran devlet televizyonunda yer alan görüntülere göre Kirmanşah, İlam ve Gorgan gibi kentlerde düzenlenen gösterilere katılan kişiler İran bayrakları ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in resimlerini taşıyordu.

Hükümet yanlısı yürüyüşlerin, protestoların sona erdiğine işaret ettiğini belirten Caferi, protestocuların her bir yerde maksimum 1500 kişi olduğunu ülke genelinde 15 bini aşmadığını belirtti.