IŞİD Başika'ya neden saldırdı ?

IŞİD Başika'ya neden saldırdı ?
Güncelleme:

Terör örgütü IŞİD'in Türkiye'ye yönelik saldırılarının artmasının arkasında ne var ?

Terör örgütü DAEŞ'in Başika'ya yönelik son saldırısının arkasında, TSK'nın İstiklal Caddesi'ndeki terör eyleminin ardından DAEŞ hedeflerini vurması ve Musul'da 2 bin kişilik yeni bir Arap gücünü eğitmesi olduğu ortaya çıktı.

Sabah'tan Ahmet Topal'ın haberine göre, Başika'ya yönelik son saldırının ardında ise İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının ardından Türk topçusunun DAEŞ hedeflerini yerle bir etmesi yatıyor. İstiklal'deki saldırıdan sonra canlı bombanın DAEŞ militanı olduğu belli olunca Kilis Elbeyli'de yer alan Fırtına obüsleri Azez civarında belirlenen DAEŞ mevzilerini imha etmişti. Örgüte ağır kayıp verdirilen bu saldırıdan sonra DAEŞ intikam için yeniden Başika'ya yöneldi. DAEŞ'in salı günü Başika'ya yönelik saldırısı obüslerle püskürtüldü. Örgütün Başika'ya saldırdığı gün Gaziantep sınırından Türkiye'ye canlı bomba sokmak istemesi de Türkiye'ye yönelik iki ayaklı saldırı stratejisini ortaya koydu. Sınır hattında yakalanan Suriye uyruklu 10 DAEŞ militanından birinin üzerinden bomba düzeneği çıkmıştı.

YENİ ARAP GÜCÜ OLUŞTURULDU

Türkiye, Kilis'e düşen Katyuşa füzelerinin yanı sıra Suruç, Ankara Garı ve İstiklal'deki canlı bomba eylemlerinin hemen ardından DAEŞ mevzilerini Fırtına obüsleriyle vurdu. Ancak Başika çevresinde yaşanan son gelişmelerde DAEŞ'in Başika'yı hedefe almasındaki bir başka neden olarak öne çıkıyor. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye Başika'da Peşmerge'nin de içinde olduğu Musul Ulusal Muhafız Güçleri'nin yanı sıra yeni bir adım daha attı. Bölgedeki Araplardan gelen talep üzerine Türk askeri Başika'nın yakınında Musul Araplarından yeni bir güç daha oluşturdu. 2 bin Arap'ın eğitildiği bu kamp DAEŞ'i rahatsız etti. Azez'de kayıp veren DAEŞ'in Başika'ya yönelik son saldırısının da 2 bin kişilik yeni Arap gücüne karşılık bir saldırı olduğu değerlendiriliyor.

PKK GÖRÜNÜMÜNDE AVRUPA'YA SIZIYOR

Terör örgütü DAEŞ'in, militanlarını PKK üyesi görünümünde AB ülkelerine göndererek eylemler yaptırmayı planladığı öne sürüldü. PKK'nın Avrupa ülkelerinde rahat hareket ettiği ve ciddi destek bulduğu tezinden hareketle DAEŞ'e bağlı çok sayıda hücrenin, önce terör örgütü PKK'ya sızıp daha sonra bu örgütün referansıyla çeşitli AB ülkelerine gittiği tespit edildi. Öte yandanİstanbul İstiklal Caddesi'nde yaşanan canlı bomba saldırısıyla ilgili olarak 1 kişi tutuklandı.