IŞİD kaçarken görüntülendi !

IŞİD kaçarken görüntülendi !
Güncelleme:

Menbiç'in IŞİD'den temizlenmesinin ardından IŞİD'in bölgeden kaçışı böyle görüntülendi.

Terör örgütü PKK bağlantılı YPG’nin ana bileşeni olduğu SDG’nin geçen hafta ele geçirdiği Suriye’nin Menbiç kentinden Türkiye sınırındaki Cerablus’a doğru kaçan terör örgütüIŞİD’in konvoyunun havadan çekilmiş görüntüleri ortaya çıktı. SDG’nin İHA ile çektiği görüntülerde IŞİD militanları rehin aldıkları sivillerle birlikte ilerliyor.

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca uzanan Azez ve Cerablus şehirleri arasındaki Mare Hattı’nın güneyinde ve Fırat Nehri’ne yakın konumda bulunanMenbiç’in merkezi SDG’nin eline geçmeden hemen önce sivilleri yanlarına canlı kalkan olarak alan 100-200 civarında IŞİD üyesinin konvoy halinde kuzeye giderken İnsansızHava Aracı (İHA) ile çekilmiş görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüleri kent merkezinin kontrolünü bir hafta önce tamamen ele geçiren ve en büyük bileşenini PKK bağlantılı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çekti. Video, SDG’nin Twitterhesabında yayınlandı. Havadan çekilen görüntülerde onlarca araç, yüzlerce IŞİDmilitanı ve onların yanında yürümek zorunda olan yüzlerce sivil görülüyor.

57b7287667b0a9304080f53d.jpg

Batı’nın Suriye’den Avrupa’ya cihatçı militan geçişini önlemek için SDG tarafından ele geçirilmesini istediği Menbiç kentine yönelik kuşatma operasyonu ABD hava desteği ile 31 Mayıs’ta başlamıştı. Kent merkezine SDG, 12 Ağustos’ta son bir saldırı başlatmış, ertesi gün şehir tamamen ele geçirilmişti.

57b6fba9c03c0e2ef8ed0c72.jpg

‘CERABLUS’A KAÇTILAR’

Rus Sputnik sitesine konuşan SDG Dış İlişkiler Sorumlusu Abdülaziz Yunus, “IŞİD, Menbiç’i kaybettiği gün kentten kaçarken onlara müdahale etmeyelim diye sivilleri canlı kalkan yaptı. 120 IŞİD militanı 2500 civarında sivili canlı kalkan yaptı. Yanlarında yaralılarını da götürdüler, araçlarla (Türkiye sınırındaki) Cerablus’a kaçtılar. Kaçarken yanlarında çok insan olduğu için biz müdahale etmedik. Koalisyon uçakları da müdahale etmedi” dedi.

ABD’Lİ ALBAYIN SÖZLERİ

IŞİD’in kentten çekilirken sivilleri kalkan yapması IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü ABD’li Albay Christopher Garver’a da dört gün önceki basın toplantısında sorulmuştu. Garver, Menbiç’ten kaçan IŞİD’çilerin Türkiye’ye geçip geçmedikleri yönündeki soruya “Bunu tartışmak istemiyorum” yanıtını vermişti. Garver, yüzlerce IŞİD militanının kentten kaçtığını ancak ABD’nin birlikte çalıştığı sahadaki güçlerin sivil kayıplara yol açmamak için rehinelerle hareket eden konvoya müdahale etmediğini söylemişti. Ajanslar, bu sivillerin büyük kısmının serbest kaldığını belirtmişti.

57b6fba5c03c0e2ef8ed0c70.jpg

‘AMERİKALI ASKERLER HASEKE’DEN UZAKLAŞTI’

Amerikan CNN kanalına konuşan bir savunma bakanlığı yetkilisine göre Suriye ordusunun Haseke’de PYD’nin kontrolündeki yerleri vurmasının ardından Amerikan özel kuvvetleri bölgeden uzaklaştı. Haseke’de YPG ile Suriye hükümetine bağlı güçler arasındaki çatışmalar sürerken, CNN’e konuşan yetkili tahliye edilen asker sayısının ‘görece az’ olduğunu, Suriye ordusunun bombalaması sırasında Amerikan askerlerinden yaralanan olmadığını söyledi. Bölgede Amerikan askerinin kalıp kalmadığına dair bilgi verilmedi. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway, AA’ya yaptığı açıklamada Suriye rejiminin hava saldırısı üzerine koalisyon uçaklarının “koalisyon güçlerini” korumak için bölgeye gittiğini bildirdi. Galloway, koalisyon güçleri derken kimi kast ettiğini söylemese de SDG olduğu belirtildi. Pentagon sözcülerinden Yüzbaşı Jeff Davis ise rejimin Su-24 uçaklarının bombardımanı sırasında Amerikan özel kuvvetler ekibinin de bölge yakınında bulunduğunu söyledi.