IŞiD’liler Gedu Türk üssünü hedef almış

IŞiD’liler Gedu Türk üssünü hedef almış
Güncelleme:

IŞİD'in Başika bölgesine düzenlediği saldırıda asıl hedefin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin konuşlandığı Gedu üssü olduğu ortaya çıktı.

Ankara-Bağdat arasında gerilime yol açan bu nedenle Türk askeri unsurlarının yeniden tanzim edildiği Musul yakınlarındaki Başika bölgesinde önceki gece IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda hedefin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin konuşlandığı Gedu üssü olduğu ortaya çıktı. 

Milliyet gazetesinin haberine göre Başika’yı elinde bulunduran IŞİD’in, Gedu’daki TSK kampına 70’e yakın militanıyla saldırı düzenlediği, kampa sızmaya çalışan IŞİD’lilerin ileri emniyet önlemleri kapsamında görev yapan personel tarafından fark edildiği anlaşıldı. 

Üç saate yakın süren çatışma sonunda asker herhangi bir kayıp vermezken, 18 IŞİD’li öldürüldü. Bölgedeki kaynakların verdiği bilgiye göre, olay önceki gece 22.30-23.00 saatlerinde yaşandı.

Üsse sızmaya çalıştılar

Haber bültenlerine Başika kampı olarak yansımasına rağmen olayın Gedu bölgesinde meydana geldiği ifade edildi. 
Kaynaklar, Başika’nın zaten IŞİD’in elinde bulunduğuna, Türk askerinin bulunduğu üssün ise Başika’nın kuzeydoğusundaki Gedu bölgesinde olduğuna işaret etti.
65-70 IŞİD militanının Gedu bölgesindeki kampa sızmak için operasyon düzenlediği, bu sırada ileri emniyet önlemleri kapsamında kampın dışındaki 100-150 metrelik bölgede nöbet tutan askerlerin IŞİD’lileri fark ettiği ve bunun üzerine çatışmanın başladığı ifade edildi. 

Yaklaşık 3 saat süren çatışmada ateş destek unsurları da kullanıldı. Peşmergeye eğitim vermek için bölgede bulunan Türk askerleri, yoğun çatışmanın ardından 18 IŞİD’liyi etkisiz hale getirirken, diğer militanlar kaçarak bölgeyi terk etti. 

Ankara-Bağdat gerilimi

Kamptaki TSK unsurlarının bir süre önce artırılması Ankara ile Bağdat arasında gerilim yaratmıştı. Yaşanan gerilim ve karşılıklı görüşmeler sonrasında, kamptaki TSK unsurlarının güvenliğini sağlamak üzere kampa gönderilen askeri unsurlar geri çekilerek, bölgedeki Türk askeri varlığı yeniden tanzim edilmişti.

Daha önce de peşmergenin eğitim aldığı bir başka kampa IŞİD saldırısı gerçekleşmiş, saldırıda TSK unsurlarının değil, eğitim gören peşmergelerin hedef alındığı belirtilmişti.