İsrail'den açıklama geldi !

İsrail'den açıklama geldi !
Güncelleme:

İsrail Başbakanı Netanyahu toplantıda söylediği açıklamalarda kendilerini güvende hissetmediklerini bildirdi.

Almanya Başkanı Merkel ile İsrail Başbakanı Netanyahu basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Ortadoğu'daki gelişmeler ve mülteci sorunu ele alındı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel'de bu hafta yapılacak Avrupa Birliği (AB) Lider Zirvesi’ne ilişkin, "Ben, AB-Türkiye yaklaşımının, gidilmeye değer bir yol olduğunu vurgulamak için perşembe ve cuma günü tüm gücümü ortaya koyacağım" dedi.

Merkel, Alman hükümeti ile İsrail hükümeti arasında düzenlenen hükümetler arası istişare toplantısının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Sığınmacılara ilişkin geçen yılın kasım ayında Türkiye-AB Zirvesi'nde karara bağlanan eylem planının uygulanmasıyla insanların ülkelerinden kaçış sebepleriyle mücadele edilebileceğini belirten Merkel, böylece AB’nin dış sınırlarının korunmasının daha da iyileştirilebileceğini dile getirdi.

Merkel, "Ben, AB-Türkiye yaklaşımının gidilmeye değer bir yol olduğunu vurgulamak için perşembe ve cuma günü tüm gücümü ortaya koyacağım” diye konuştu.

Bu yolla Avrupa’ya gelen sığınmacı sayısının da azaltılabileceğini ifade eden Merkel, 2015’te 160 bin sığınmacının AB ülkeleri arasında dağıtılmasının kararlaştırılmasına rağmen henüz daha bin kişinin bile yerleştirilmediğine işaret ederek, zirvede yeni kontenjanların ele alınması durumunda kendilerinin “gülünç duruma düşebileceklerini" kaydetti.

Merkel, AB olarak terörizmin tehditlerini bildiklerini, AB ve İsrail’in birlikte sorunların üstesinden gelmesi, güvenlik alanında birlikte çalışması ve özellikle de diyalog içinde kalması gerektiğini belirtti.

P5+1 ülkeleriyle İran arasında yapılan nükleer anlaşmayı İsrail ile farklı değerlendirdiklerini ifade eden Merkel, ancak Alman hükümetinin, İsrail'in varlığını kabul etmediği sürece İran ile normal dostane ilişki kurmayacağını, bunu Alman hükümeti yetkilerinin görüşmelerde her zaman dile getirdiklerini söyledi.

"KENDİMİZİ BULUNDUĞUMUZ COĞRAFYADA GÜVENDE HİSSETMİYORUZ"

İsrail Başbakanı Netanyahu da İsrail'in bulunduğu coğrafyada kendini güvende hissetmediğini belirterek, "Ortadoğu'da meydana gelen gelişmelerden dolayı ABD'nin askeri ve mali yardımlarına güvenliğimizi sağlamak için ihtiyacımız var" dedi.

ABD'nin İsrail'i desteklemesinde ortak değerlerin ve İsrail'e duyulan sempatinin önemli bir rol oynadığını dile getiren Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer taraftan İsrail'in güvenliğinin sağlanması, dünya üzerindeki diğer ülkelerinin de güvenliğinin sağlanmasıyla ilgilidir. ABD'ye bize sağladığı destekten dolayı teşekkür ederiz. Kendimizi bulunduğumuz coğrafyada güvende hissetmiyoruz. Teröristler hemen sınırlarımızın dibinde ülkemizin iç güvenliğini tehdit ediyor. Bu sebepten dolayı ABD eğer konu İsrail'in güvenliğinin sağlanmasıysa, İsrail'in geleneksel destekleyicisidir."

Netanyahu, İran'a yaptırımların kaldırılmasının ülkesi için tehlike olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"İran'nın mali imkanlarının artmasını ve ülkeye yüksek teknolojili silah sistemlerinin girmesini bir meydan okuma olarak görüyoruz. Bu sebepten dolayı ABD'yi uyardık. Önümüzdeki 10 yıl için Başkan (Barack) Obama ile İsrail'e belli bir meblağın gönderilmesine ilişkin bir anlaşmanın imzalanması noktasında konuştuk. Şu an görüşmeler devam ediyor, umarım başarılı bir şekilde sonuçlandıracağız."