İsrail’in Mescid-i Aksa oyunu deşifre oldu

İsrail’in Mescid-i Aksa oyunu deşifre oldu
Güncelleme:

İsrail ve Ürdün'ün, Yahudi ve Hristiyanların Mescid-i Aksa'ya girebilmesi için müzakere yürüttüğü ortaya çıktı.

Müslümanların Kabe’den sonra en önemli dini simgesi Mescid-i Aksa için ortaya atılan bir iddia Ortadoğun gündemine bomba gibi düştü. İsrail ve Ürdün’ün, Yahudi ve Hristiyanların da Mescid-i Aksa’ya girebilmesi için müzakere yürütükleri öne sürüldü.

İsrail’in Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, Ürdün ve İsrail arasındaki müzakereler birkaç aydır devam ediyor. İsrail, Ürdün ve Filistin yönetimi arasında yapılan toplantının  ardından, “böyle bir adımın Mescid-i Aksa’da barışın sürdürülmesine yardımcı olacağı sonucuna varıldığı” öne sürülen haberde, İsrail Başbakanlık ofisinden bir yetkilinin ise “Mescid-i Aksa’nın statükosu hakkında bir müzakerenin yürütülmediğini” söylediği belirtildi.

MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİ

Kudüs kentinde bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra Camisi’nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Yahudi Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa’da sık sık gerginlik yaşanıyor.