İşte Hac'daki facianın görüntüleri...

İşte Hac'daki facianın görüntüleri...
Güncelleme:

753 kişinin hayatını kaybettiği Hac faciasına ait olduğu iddia edilen görüntüler internete düştü.

Hac'daki facia böyle mi başladı?
753 kişinin hayatını kaybettiği, 887 kişini yaralandığı Mina'daki felakete ait olduğu öne sürülen görüntüler internete düştü...

Faciadan kurtulan bir Türk hacı olayı ise olayın nedenini şöyle anlattı: Yani izdiham çadırlar bölgesinin kapılarının kapalı olması, yol ortasına bırakılan kamyonet, tekerlekli sandalyelilerin devrilmesi ve su dağıtımı neden oldu diye düşünüyorum. Tabii ki ihmal de var."

Kurban Bayramı'nın ilk günü Mina'da şeytan taşlama ibadetini gerçekleştirmek üzere iki ayrı yaya grubunun kesişmesi sonucu yaşanan felaketin başlangıç anlarına ait olduğu öne sürülen görüntüler internete düştü.

FACİDAN KURTULAN HACI ADAYI ANLATTI

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışındaki  Mina'da yaşanan izdihamdan sağ kurtulan Türk hacılar, olayın çadırların bulunduğu  alanların kapılarının kapalı olması, tekerlekli sandalyelerin devrilmesi ve yol  ortasına bırakılan kamyonetin yol açtığını ileri sürdü. 
 
Mina'da dün yaşanan izdihamda yaralanan 6 kişiden Mehmet Olgun, Ziya  Koçak, Leyla Yıldırım, Hasibe Mert ve Birtecim Sıradaş, Mekke'deki Türk  hastanesinde yapılan tedavinin ardından taburcu edildi. Tedavisi süren İdris Sıradaş, Ankara'dan geldiğini belirterek, izdiham  anını hatırlamadığını söyledi. Sıradaş, eşi Birtecim Sıradaş'la şeytan taşlama  alanına giderken olayın meydana geldiğini anlatarak, "Ayaklarım ezildi. Nasıl  kurtulduk bilmiyorum ama yakınlarıma iyi olduğumu söyleyin'' dedi. 
 
KARŞIDAN GELENLER ÇOK FAZLA DEĞİLDİ
 
İzdihamdan kurtulan Nuh Ünal da tedavi gören eniştesi İdris Sıradaş'ı  ziyaret için hastaneye geldiğini belirterek, izdihamın birkaç nedeni olduğunu  söyledi. 
 
KAMYONET Mİ NEDEN OLDU?
 
Şeytan taşlamaya giderken izdihamın yaşandığını ifade eden Ünal,  "Şeytan taşlamadan dönen, yani karşıdan gelenleri sayısı çok fazla değildi.  İzdihama yol ortasına bırakılan bir kamyonet neden oldu. Büyük şeytanın  taşlanacağı alana 200 metre vardı. Olay olunca bağışlar, çağırışlar başladı''diye  konuştu. 
 
Ünal, izdihamın saat 08.30-09.00 sıralarında meydana geldiğini  hatırlatarak, olayın yaşandığı yol üstündeki çadırların bulunduğu bölgelerdeki  kapıların da kapalı olduğunu vurguladı. Ünal, olay anını şöyle anlattı: 

TEKERLEKLİ SANDALYELE DE DEVRİLMİŞTİ

"Biraz nefeslenelim diye bu alanlara yanaşıyorduk ama görevliler  kovuyorlardı. Çadırlar bölgesindeki kapılar açık olsaydı bu izdiham olmazdı.  Ayrıca tekerlekli sandalyeler de devrilmişti. Bunların üstüne basanlar devrildi.  İzdihamın bir nedeni de tekerlekli sandalyelerin devrilmesiydi. Olayı 15-20  dakika yaşadık. Eşim yanımdaydı. Önüme aldım ve zorlukla kurtulduk. Ayrıca  birileri su dağıtıyordu. Sulardan almak isteyenler de dalgalanmalara neden oldu.  Yani izdiham çadırlar bölgesinin kapılarının kapalı olması, yol ortasına  bırakılan kamyonet, tekerlekli sandalyelilerin devrilmesi ve su dağıtımı neden  oldu diye düşünüyorum. Tabii ki ihmalde var." 
 
ZOR KURTARDIM
 
İzdihamdan kurtulan Hakan Duyar adlı hacı da izdihamın şeytan taşlama  alanına 500 metre kala meydana geldiğini aktararak, ''Yan kapılar kapalıydı. Yol  ortasında da bir kamyonet vardı. Tekerlekli sandalyeliler devrilmişti. Bunların  hepsi izdihama neden oldu. Yardım isteyenler vardı ama hanımımı zor kurtardım''  değerlendirmesinde bulundu. 
 
Müzdelife'den Mina'ya giden hacıların şeytan taşlama alanınından  dönenen gruplarla karşılaşmaları sonucu izdiham yaşanmıştı. İzdihamda 753 kişi  hayatını kaybetmiş, 887 hacı da yaralanmıştı.