İşte Türkiye'nin teklifine karşı çıkan ülke..

İşte Türkiye'nin teklifine karşı çıkan ülke..
Güncelleme:

Brüksel'deki mülteci krizi ile ilgili zirvede Türkiye'nin teklifi AB liderleri tarafından tartışılırken Macar Başbakan karşı çıktı.

Brüksel’de yapılan AB-Türkiye zirvesinde Davutoğlu Haziran’da vizelerin kaldırılması ve 6 milyar euro yardım karşılığında Türkiye’nin Yunanistan’a ulaşan tüm göçmenleri geri almasını önerdi. AB liderleri tartıştı ancak Macar Başbakanı Orban karşı çıktı.

Mülteci krizinin çözülmesi için AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın ev sahipliğinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan AB-Türkiye Zirvesi’nde kıran kırana bir pazarlık yaşandı. Uluslararası haber ajansları tarafından ele geçirilen taslak karar metninde yer alan ifadeler hem TV’ler hem de ajanslar tarafından ‘flaş’ olarak dünyaya duyuruldu. Türkiye’nin önerilerini içeren taslak metinde şu teklifler yer aldı:

Orban ’Hayır’ dedi, pazarlık sürüyor

- AB ülkeleri, Türklere vize serbestisini Haziran 2016’dan itibaren uygulamaya koyacak.

- Türkiye’ye, daha önce belirlenen 3 milyar Euro’ya ek olarak, 2018 sonuna kadar 3 milyar euro daha mali yardımda bulunulacak.

- AB ve Türkiye, anlaşma maddelerinin uygulanması konusunda her ay düzenli görüşecek.

- Yunan adalarında kalan tüm göçmenler Türkiye’ye iade edilecek.

- Bunun karşılığında AB, Yunan adalarından Türkiye’ye gönderilecek her bir  Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyeli mülteciyi kabul edecek.

- Tahliye masraflarını AB karşılayacak.

- Türkiye ve AB ülkeleri, Suriye’de siviller için ‘insani güvenli bölgeler’ kurulması için çalışacak.

AB liderleri metni tartıştı. ‘Ülkemde Müslüman göçmen istemem’ diyen  Macaristan lideri Viktor Orban’ın itirazı nedeniyle uzlaşma çıkmadı.

‘Mültecileri alırsam beni direğe assınlar’
TÜRKİYE’nin dün mültecilerle ilgili AB’nin 28 liderine yaptığı çözüm önerilerine Macaristan Başbakanı Viktor Orban karşı çaktı. Orban daha önce de Suriyelilere, “Avrupa’ya gelmeyin, Türkiye’de kalın” çağrısı yapmıştı: “Bize göre ülkeler çok sayıda Müslüman göçmen kabul edebilir. Bu onların tercihi ama biz istemiyoruz. Brüksel, Türklere tutamayacağı sözler veriyor. Türkiye’den yüz binlerce mülteciyi alıp AB ülkelerine dağıtma planı, hayalden ibaret. Bunu hiçbir AB ülkesi uygulayamaz. Eğer ben bu plana onay verirsem, beni Budapeşte’de cadde aydınlatma direğine assınlar.”