İtalya’da katılımdan dolayı referandum geçersiz sayılacak !

İtalya’da katılımdan dolayı referandum geçersiz sayılacak !

İtalya'da, yüzde 50'nin altında katılım sağlanabilen referandum, geçersiz sayılacak.

İtalya'da, Akdeniz'de petrol ve gaz sondaj faaliyetleri yürüten şirketlere tanınan özel izinleri kapsayan yasanın iptal edilip edilmeyeceğini belirlemek için yapılan referandum, katılımın yüzde 50'nin altında kalması nedeniyle geçersiz sayıldı.

Aralık ayında kabul edilen ekonomik istikrar paketinde, halihazırda 12 deniz mili mesafesine kadar olan petrol ve doğalgaz platformlarına ilişkin lisansları bitse de süresiz olarak ve yer altı kaynağı bitene kadar şirketlere işletme hakkı tanınmıştı. Ancak bu yeni yasa, çevreciler ile deniz turizminden önemli gelir elde eden ülkenin önde gelen yerel yönetimlerinden tepki görmüştü.

Venedik'in de bağlı olduğu Veneto başta olmak üzere 9 bölge yönetimi, çevresel hassasiyet ile petrol ve gaz arama çalışmalarının deniz turizmini olumsuz etkileyeceğini gerekçe göstererek, bu yasanın iptali için referanduma gidilmesini sağlamıştı.

Yaklaşık 51 milyon seçmeni ilgilendiren oylama Pazar günü yapıldı. Sabah 07.00'dan gece 23.00'a kadar süren oylamaya katılım oranı yüzde 32 oldu.

Yasalara göre referandumun geçerli sayılabilmesi için katılımın yüzde 50 artı 1 oyun üzerinde olması gerekiyordu. Böylece referandum referandum, katılımın yüzde 50'nin altında kalması nedeniyle geçersiz sayıldı.

BAŞBAKAN: "REFERANDUMUN KAZANANI İŞÇİLERDİR"

Başbakan Matteo Renzi, oylamanın bitmesinden hemen sonra basına açıklama yaptı. Referandumun kazananları arasında hükümetin sayılamayacağını belirten Renzi, "Bunun asıl kazananı, sondaj platformlarında çalışan işçiler ve mühendislerdir. Ancak oylamaya katılan tüm İtalyanlara maksimum seviyede saygılıyım. Oy veren kaybetmez" dedi. Referandumun kaybedenlerinin, bunu isteyen yerel yöneticiler olduğunu dile getiren Renzi, "Onlar bu referandumu kişisel ihtiyaçları için istedi. Bu sonuç, demagojinin para etmediğini gösterdi" diye konuştu.

Bu arada, halkı oylamaya katılmamaya çağıran Başbakan Renzi hakkında, İtalyan Yeniden Komünist Yapılanma - Avrupa Sol partisi Ulusal Sekreteri Paolo Ferrero tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.

İtalyan yasalarına göre, kamusal görevleri olan kişilerin halka seçimler ya da referandumlarda oy kullanmama çağrısı yapması suç sayılıyor ve bunun için 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.