Japonya'daki depremde 70 bin kişi evsiz kaldı !

Japonya'daki depremde 70 bin kişi evsiz kaldı !

Japonya'nın güneybatısında meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde 19 kişi hayatını kaybetti.

Kyodo haber ajansı, Kyushu Adası'ndaki Kumamoto bölgesinde büyük tahribata yol açan depremde 900'den fazla kişinin yaralandığını, yaralılardan 171'inin durumunun ağır olduğunu kaydetti. 

Depremde 19 kişinin de hayatını kaybettiği belirtilirken, yıkılan binaların enkazı altında 100'den fazla kişinin bulunduğu sanılıyor. Mahsur kalanları bulmak için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.  

Aynı bölgede perşembe günü meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde de 10 kişi yaşamını yitirmişti. Son iki günde meydana gelen depremlerde toplam ölü sayısı 29 olarak açıklandı. İki depremde, yaklaşık 2 bin kişinin de yaralandığı belirtildi. 

Başbakan Şinzo Abe, depremin ardından yaptığı açıklamada hükümetin depremden etkilenenlere yardım için elinden gelen her şeyi yapacağını ve gerekli tüm birimlerin seferber edildiğini söyledi. 

Savunma Bakanı General Nakatani de Kumamoto'ya 15 bin sivil savunma görevlisinin gönderildiğini, pazar günü de takviye ekiplerin konuşlandırılacağını vurguladı. 

Hükümet Sözcüsü Yoşihide Suga, bölgede 70 bin kişinin evsiz kaldığını bildirdi. 

65 ARTÇI ŞOK DEPREM

Depremin ardından çeşitli büyüklüklerde 65'ten fazla artçı şok kaydedildi. Sabah erken saatlerde de 5,4 büyüklüğünde bir sarsıntı daha meydana geldi. 

Sarsıntılar enerji hatlarına zarar verdiği için Kumamoto'da 200 binden fazla eve elektrik ve su verilemiyor. 

Yaklaşık 70 bin kişi, tahliye edilerek okullar ve spor salonları gibi tesislere yerleştirildi. 

Kyushu Adası'ndaki iki nükleer reaktörde herhangi bir anormal duruma rastlanmadığı açıklandı.  

HAVAALANININ ÇATISI ÇÖKTÜ

Depremde Kumamoto Havalimanı'nın çatısı kısmen çöktüğü için tüm uçak seferleri iptal edildi. 

Deprem, bölgenin çeşitli kısımlarında heyelana da yol açtı. Minamiaso köyünde bir köprü çöktü ve bölgeyi diğer kentlere bağlayan karayolu trafiğe kapandı. 

Bu arada Kyushu Adası'ndaki Aso Yanardağı'nda da hareketlilik gözlendi. Japonya'daki en büyük volkan olan bin 592 metre yüksekliğindeki Aso'nun 100 metre yükseğe kadar kül püskürttüğü belirlendi. Yanardağdaki hareketlilik ile bölgedeki sismik hareketlerin bağlantılı olup olmadığı henüz bilinmiyor. 

Tarihi Kumamoto Kalesi'nin duvarlarında deprem sonucu derin çatlaklar oluştuğu da gelen haberler arasında.