Kaçan sivillere saldırı ! Ölü ve yaralılar var

Kaçan sivillere saldırı ! Ölü ve yaralılar var
Güncelleme:

Kanlı terör örgütü DEAŞ Musul'dan kaçan sivilleri vurdu. İlk belirlemelere göre 7 kişi öldü 23 kişi yaralandı.

Terör örgütü IŞİD Musul'dan kaçan sivilleri ateşlediği toplarla vurdu, ilk bilgilere göre 7 can kaybı var. Irak polisi, yaralı 23 kişinin çatışma bölgesinden çıkarılmaya çalışıldığını bildiriyor.

Dört mahallede köşeye sıkışan örgütün, onlarca araçla caddelere kurduğu barikat fotoğraflandı. Araların bazıları maket.

Elindeki en büyük kent Musul'da gün gün eriyen terör örgütü IŞİD, bugün çatışma bölgesinin dışına çıkmak isteyenlere ateş açtı. Reuters haber ajansı, teröristlerin Zenceli Mahallesi’nden kaçmak isteyen Musulluları hedef aldığını ve saldırıda 7 kişinin öldüğünün, 23 kişinin yaralı olduğunu bildiriyor. Açıklama, Irak polisi tarafından yapıldı.

On binlerce sivili canlı kalkan olarak rehin tutan terör örgütü, daha önce kaçmayı deneyenleri keskin nişancı ateşiyle vuruyordu. Top saldırısı, bir ilk olma özelliği taşıyor.

Musul üstünde uçan savaş uçakları, günlerdir sivillerden yaya olarak kaçmalarını isteyen bildiriler atıyor. Birleşmiş Milletler, halihazırda 100 binden fazla sivilin IŞİD'in elindeki bölgede kurtarılmayı beklediğini açıkladı.

Yeni saldırı bekleniyor

Eski Şehir bölgesinde yalnızca dört mahalleyi kontrol eden terör örgütüne karşı karadan ilerleyiş durdu, savaş uçakları bölgeyi bombardımana tutuyor.

Bomba yüklü araçlarla intihar saldırısı düzenleyerek kente tutunmaya çalışan teröristlere karşı yeni bir saldırı dalgası bekleniyor.

Irak ordusu, Cumartesi Sabahı teröristlerin kökünü kazımak için son büyük operasyona başladığını duyurmuştu. Kuşatma altındaki dört mahallede kalan terörist sayısının 1000'den az olduğu tahmin ediliyor.

Barikatın fotoğrafı

Tarihi semtlerdeki dar sokakları aylardır avantaja çeviren terör örgütü, bomba yüklenmiş araçları patlatarak savunma hattını kuruyor. Zenceli mahallesinde çekilen bir fotoğrafta, militanların onlarca aracı bir yola koyarak barikat kurduğu görülüyor. Araçların bazılarının maket olduğu bildiriliyor.

Ayrıca kontrol ettiği alanın sınırlarına bomba döşeyen militanların, camilere bile patlayıcı düzenekleri koyduğu bildiriliyor.

Yedi ayı doldurdu

17 Ekim 2016'da başlayan büyük Musul operasyonuna askerlerin yanı sıra Şii milisler Haşdi Şabi, peşmerge ve Sünni aşiret güçlerinden oluşan 100 bin silahlı unsur katılıyor. ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon ise, hava saldırılarıyla operasyona destek veriyor. Bugüne kadar Irak güçleri 800'den fazla kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı.

GÜN GÜN OPERASYON

Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.

1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.

Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.

8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.

Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.

19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

Öldürülen teröristlerin sayısı 16 bin 400'ü geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar IŞİD'linin bulunduğu tahmin ediliyordu.

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin batısındaki mahalleler Ocak 2017'de tamamen kurtarıldı. 19 Şubat'ta başlayan batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, son bir haftada İngiltere Manchester, Filipinler Mindanao ve Endonezya Cakarta'da saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 150'yi aşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Milliyet