Kanada nihayet kapılarını açtı

Kanada nihayet kapılarını açtı

Kanada, soykırım tehdidi altındaki Ezidilere kapılarını açtı.

Ana muhalefet Muhafazakar Parti milletvekillerince verilen ve Irak'taki Ezidilerin Kanada'ya getirilmesini öngören tasarı, Kanada Federal Parlamentosu'nda oylandı.

TÜM PARTİLER 'EVET' OYU VERDİ

Dışişleri Bakanı Stephane Dion'un daha önce Ezidilerin maruz kaldığı olumsuz koşulları "soykırım" olarak nitelemesinin ardından tasarı, parlamentodaki tüm partilerin "evet" oyu vermesiyle kabul edildi.

Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı John McCallum, tasarının kabulünün ardından yaptığı yazılı açıklamada, Kanada'nın, ihtiyacı olanlara koruma sağlayan uzun ve gurur verici bir geleneğe sahip olduğunu bildirdi.

"RİSK ALTINDAKİ EZİDİLERİ ÜLKEYE GETİRMEYE KARARLIYIZ"

Parlamentoda tüm partilerin oyu ile benimsenen kararın, Kanada halkının da aynı duyguları taşıdığının bir göstergesi olduğunu vurgulayan McCallum, "Zulme maruz kalmış ve çok acılar çekmiş Ezidilere tüm partilerin oy birliği ile kucak açmasından mutluyum. Kanada Hükümeti, risk altındaki Yezidileri ülkeye getirmeye kararlıdır. Bu kararla 120 gün içinde Yezidi topluluğunu ülkeye getirmek amaçlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

SAYI SINIRLAMASI YOK

Bakan McCallum, parlamento binasından ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada ise 120 günlük program kapsamında getirmeyi planladıkları Ezidiler için bir sayı sınırlaması olmadığını söyledi.

Ezidilerin büyük çoğunluğunun Irak'ta terör örgütü IŞİD tehdidi altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını, bir bölümünün ise Türkiye ve Yunanistan'a sığındığını hatırlatan McCallum, "Ezidileri, bulundukları her bölgenin artı ve eksilerini hesap ederek Kanada'ya getirmeye başlayacağız." dedi.

McCallum, Ezidilerin ülkeye getirilmeye başlanacağı tarih konusunda bilgi vermedi.

Etiketler ırak ezidi kanada