KAYIP ASKERİ ATEŞELER İLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA

KAYIP ASKERİ ATEŞELER İLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kayıp ateşelerin feribotla İtalya'ya kaçtığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, "Yunanistan'daki bu kişiler 6 Ağustos'ta özel araçla feribota binerek İtalya'ya gitmişler. Bu Albay Halis Tunç'un kardeşi Hollanda'da yaşıyor. Hollanda'ya da kaçmış olabilme ihtimalini de düşünerek hem Hollanda hem de İtalya'ya bildireceğiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Rusya ile ikili ilişkilerin her boyutunu değerlendirdik ve bundan sonra atılacak adımları değerlendirdik. 3'lü mekanizmaları yürütecek arkadaşları St. Petersburg'a gönderdik. Diğer konularda da adımları hızla atacağız. Rusya bize yonelik uyguladığı ambargoları kaldıracak, charter seferler başlayacak. Yatırımlar için birlikte hareket edeceğiz.

Türkiye'nin sabır ve tutumunun taktir ettiklerini söylediler. Biz de Rusya ile problemimizin olmadığını söyledik. Uçak düşürme hadisesinden önce ilişkilerimiz iyiydi. 15 Temmuz'dan önce normalleşme süreci başladı. İlişkiler normalleşince başka şeyler arıyorlar. Batı'nın bunlardan rahatsız olmasına gerek yok. Neden rahatsız oluyorsunuz?

Biz diyoruz ki Batı'ya; siz Rusya ile Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesiyle bir şey kaybetmezsiniz, siz darbe girişiminin ardından yürüttüğünüz politikadan dolayı Türkiye'yi kaybedersiniz. Yani kendi hatalarınızla Türkiye'yi kaybedersiniz. Şu anda halkın hissiyatı da bu yönde. AB'nin darbe girişimi sonrasında destek vermemesi buna neden oldu.

Suriye'nin geleceğiyle ilgili Rusya'yla aynı düşünüyoruz. Çok değişik etnik gruplar var, dolayısıyla herkesi kapsayacak bir yönetim olması konusunda Rusya ile biz eskiden beri hemfikiriz. Tüm bu alanlardaki işbirliğimiz bundan sonra daha da güçlenecek. Kalıcı çözümün siyasi olduğu konusunda hemfikiriz.

Terör örgütlerine yönelik tölerans olmamalıdır.

"ANGAJMAN KURALLARIMIZI NATO'YA UYUMLU HALE GETİRDİK"

Biz angajman kurallarımızı NATO'nun angajman kurallarıyla uyumlu hale getirdik. Bizim angajman kurallarımız olabilir, Rusya'nın burada DAEŞ'e yönelik faaliyetleri var. Yakın işbirliği içinde olursak hem terörle mücadelede etkili oluruz, hem de bu tarz olayların yaşanmaması konusunda etkili oluruz.

Darbe girişimine katkı sağlayan kişiler vardı, hainler vardı. Bu hainlerin İncirlik Üssü'nden yani TSK'nın içinden ayıklanması gerekiyordu. Koalisyon uçaklarının faaliyetlerine de doğal olarak kısıtlamalar getirildi. Bunlar tedbir kapsamında yapıldı. Şimdi hiçbir problem yok, DAEŞ'e karşı uçaklar kalkabiliyor. DAEŞ'e karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Biz uçak düşürme hadisesinden sonra da Rusya'ya bunu söylemiştik. Bu süreçte hep birlikte DAEŞ'e odaklanın diye çağrılarda bulunduk. İlişkilerimizin koptuğu süreçte bile biz bu çağrıları yaptık.

Bazı ateşeler darbe girişimi akşamı büyükelçilere bildirimde bulunup yönetimin ellerinde olduğunu söylemişlerdir. Bunlara yönelik bildirimler yapıldı. Afganistan'da bizim kuvvetlerimiz var. Buradaki iki tuğgeneral Dubai'ye gitti. BAE bunları yakaladı ve kendilerini Türkiye'ye teslim etti. Kaçanlar oldu. Örneğin Bangledeş'deki iki memur New York'a kaçmış. Kazan'daki bir memur Japonya'ya kaçmıştı. Dün itibariyle ilk geri dönün talimatı verdiğimiz kişiler için süre doldu. FETÖ'yle bağlantısı olan kişilerle ilgili gerekeni yaptık ve yapıyoruz.

"YUNANİSTAN'DAKİ 2 ATEŞE FERİBOTLA İTALYA'YA KAÇMIŞ"

Bu kişiler 6 Ağustos'ta özel araçla feribota binerek İtalya'ya gitmişler. Bu Albay Halis Tunç'un kardeşi Hollanda'da yaşıyor. Hollanda'ya da kaçmış olabilme ihtimalini de düşünerek hem Hollanda hem de İtalya'ya bildireceğiz. Bazı alt mahkemeler Türkiye'ye iade etmeyi reddettiler. Bizim beklentimiz bunların Türk yargısına iade edilmesidir.

"ABD'DEN GÜLEN'İN İADESİNE İLİŞKİN ÜST DÜZEY ZİYARET BEKLİYORUZ"

Biz ABD'lilere sorduk ama henüz cevap alamadık. Bizim ABD'den esas beklentimiz Gülen'iTürkiye'ye iade etmesidir. Adalet Bakanlığı'ndan bir mektup attık ve ABD'den bir heyet geliyor. Daha sonra üst düzey ziyaret de bekliyoruz. Delillerle ABD'ye giderek tekrar talebimizi yenileyeceğiz. Şu andaki işbirliği anlayışının sonuç getirmesini bekliyoruz. Kerry ve Biden gelmek isteyeceğini söylemişti, önümüzdeki süreçte belli olacaktır.

"BİRÇOK ÜLKE ESAD'IN GİTMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR"

Esad konusu sadece Türkiye ile Rusya arasında bir mesele değil. Esad'ın gitmesini gerektiğini söyleyen ülke sayısı çok daha fazla. Özellikle Körfez bölgesinde tüm ülkeler Esad'ın gitmesi gerektiğini söylüyor, biz de aynı şekilde söylüyor. 500 bin insanı katleden bir rejimin ülkeyi yönetmeye devam etmesi söz konusu olamaz.

Biz Türkiye olarak bütün savunma sistemimizi kendimiz üretmek istiyoruz. Diğer alanlarda da üretim de yapmak istiyoruz. Kendi teknolojilerimiz var.