KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Rum tarafının tavrı kabul edilemez

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Rum tarafının tavrı kabul edilemez
Güncelleme:

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "İsviçre'de Kıbrıs Rum tarafı, haksız ve adil olmayan tavır sergiledi. Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıslı Türkler için çok önemli olan konuları elinde koz olarak tutmak istedi." dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yapılan ve sonuçsuz kalan müzakerelere ilişkin, Kıbrıs Rum tarafının haksız ve adil olmayan tavır sergilediğini söyledi.

Akıncı, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasındaki zirvenin ardından KKTC’ye dönerek, Ercan Havaalanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İki gün süren müzakerelerin ardından iyi haberler veremeyeceği için üzgün olduğunu belirten Akıncı, İsviçre’de, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde yaratılan ilginin Yunanistan ve Türkiye’yi de görüşmeye ittiğini dile getirdi.

Akıncı, İsviçre’de 7-11 Kasımda yapılan görüşmelerde yeni yakınlaşmalar elde edildiğini, en önemlilerden bir tanesinin de muhtemel federal yapının bakanlar kurulunun 7 Kıbrıslı Rum ve 4 Kıbrıslı Türk bakandan teşkili olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs Türk tarafının toprak kriterlerinde önemli adımlar atıldığını vurgulayan Akıncı, bu adım üzerine Kıbrıs Rum kesiminden, görüşmelere ara vermesi talebinin geldiğini ancak verilen arada gerek Rum tarafı gerekse Yunanistan’da makuliyet ve gerçekçilik dışında söylemlerin arttığını gözlemlediklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının, "toprak" başlığını daha işin başında kendi lehinde sonuçlandırma ve Kıbrıs Türk tarafının müzakere gücünü sıfırlama gayretinin İsviçre'deki müzakerelerin başarısız olmasının nedenlerinden biri olduğunu belirterek, "Rumlar, garantör ülkelerin de olacağı beşli konferansta ele alınacak bir başlangıç haritası yerine, ısrarlı oldukları Kuzey'e dönecek kişi rakamlarıyla neredeyse toprak düzenlemesini tamamen kendi arzuları çerçevesinde bitirebileceklerini planladılar.“ dedi.

Görüşmede, Yunanistan’ın da benzer tavır sergilediğini, Türk askerinin tamamen çekileceği, garantilerin kaldırılacağı bir görüşmeye katılabileceklerini açıkladıklarını anımsatan Akıncı, yapılan yoğun istişareler sonucunda Yunanistan’ın, koşullu olarak beşli konferansa katılma şartının aşıldığını söyledi.

Kıbrıs Rum tarafı haksız ve adil olmayan tavır sergiledi

Cumhurbaşkanı Akıncı, İsviçre'de Kıbrıs Rum tarafının haksız ve adil olmayan tavır sergilediğini belirttti. Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türkler için çok önemli olan konuları elinde koz olarak tutmak istediğini vurgulayan Akıncı, toprak konusunu kendi lehine sonuçlandırmak isterken Kıbrıs Türk tarafının siyasal eşitliğinin sağlanacağı dönüşümlü başkanlık ve yönetimde kararlara etkin katılım gibi konuları bir kenara ittiğini bildirdi.

Kıbrıs Rum tarafının, 2004’te referanduma sunulan Annan Planı’ndan tercih ettiği unsurları seçtiğini belirten Akıncı, planda bulunan güvenlik/garantiler ve dönüşümlü başkanlık unsurlarının alınmasına ise yanaşmadığını söyledi.

Akıncı, müzakerelerdeki toprak konusunun en zor konulardan biri olduğunu belirten Akıncı, şunları kaydetti:

"Rum tarafı daha dönüşümlü başkanlık ve yönetimde kararlara etkin katılım gibi Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliğini tam olarak kabul etmeden, garantiler dahil tüm konular arasında bir biri ile bağlantılı olarak son bir müzakere yapılacağı gerçeğini göz ardı ederek, toprak ayarlaması konusunda görmek istediği sonucu daha ilk toplantıda bir son öneri olarak ortaya atmış ve bu yanlışta ısrar ederek bu tıkanıklığı yaratmıştır. Rumlar, dönüşümlü başkanlık ve kararlara etkin katılım gibi Kıbrıslı Türkler için hayati öneme sahip iki konuyu bağlamaktan kaçınırken, toprağı bir bütün olarak şimdiden bitirip alacağını alıp, Kıbrıslı Türkleri müzakere edemeyecek bir noktaya getirme gayretini kabul edemeyeceğimizi anlatmaya çalıştım. Müzakereleri, Mont Pelerin’de tıkayan bu oldu."

"İyi niyetli çabalarımızı ve hedefimizi sürdürmeye devam edeceğiz"

Gelinen aşamada durumu değerlendireceklerini dile getiren Akıncı, bu çerçevede perşembe günü Meclisin olağanüstü toplantıya çağrılacağını söyledi.

Uluslararası toplumun Kıbrıs Rum tarafını makul çizgiye gelmeye teşvik etmesini beklediklerini kaydeden Akıncı, “Rum tarafı, gerekli zihniyet değişikliğini gerçekleştirip, neyin mümkün neyin imkansız olduğu değerlendirmesinde yine hata yapmazsa, çözüme doğru hızla yol alabilmemiz mümkündür. İyi niyetli çabalarımızı ve hedefimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ancak Rum tarafının tavrının çok önemli olduğunun altını çizmek isterim.” diye konuştu.

Erdoğan- Çi̇pras görüşmesi̇ aralık ortasında

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında aralık ayının ilk yarısında bir görüşme beklendiğini de kaydeden Akıncı, görüşmenin müzakere sürecine katkı sağlanabileceğini düşündüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bir durum değerlendirmesi yapacaklarını belirterek, "Müzakereden kaçacak değiliz. Öyle bir şey söz konusu olamaz. Kıbrıs Türk tarafı, çözüm hedefini ortadan kaldıracak ve bu adada çözümsüzlüğün sebebi olacak bir davranış içerisine girmez." değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

AA