Rumlardan ''Türkiye ile çatışma'' açıklaması

Rumlardan ''Türkiye ile çatışma'' açıklaması
Güncelleme:

Türkiye ile Libya arasında Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarının belirlenmesi konusunda varılan anlaşma Kıbrıs Rum Kesimi'nde krize neden oldu.

Türkiye ile Libya arasında, Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlarının belirlenmesi konusunda varılan mutabakat Kıbrıs Rum Kesimi'nde krize neden oldu. Rum Sözcü Kiriakos Kusios, gazetecilerin Türkiye ile bir çatışma olur mu yönündeki sorularına, “Çok yakında gelişmeler olacak ve açıklanacaklar. Türkiye ile bir çatışma olmayacak” cevabını verdi.

Muhalefet ve medya, Türkiye'nin ‘meydan okumalarına’ gerekli cevaplar verilmediği iddiasıyla Rum yönetimini eleştiri yağmuruna tuttu. Rum yönetimi de, ”Teyakkuzdayız, olayları yakından izliyoruz” açıklaması yaptı.

Eleştiriler üzerine açıklama yapan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Rica ederim ses tonları düşürülsün. Türkiye’nin istediği meydan okuma sürecini takip etmeyelim. Tabii Türkiye'nin planlarına karşı, göz ardı edilmeksizin, uluslararası meşruiyet çerçevesinde gerekli ve zaruri önlemler alınıyor” dedi.

ÇATIŞMA ENDİŞESİ SORULDU

Rum Sözcü Kiriakos Kusios da, gazetecilerin Türkiye ile bir çatışma olur mu yönündeki sorularına, “Çok yakında gelişmeler olacak ve açıklanacaklar. Türkiye ile bir çatışma olmayacak” cevabını verdi.

Halka itidal çağrısında bulunan Rum Sözcü Vekili Panayotis Sendonas ise, Rum Yönetimi'nin teyakkuz halinde bulunduğunu ve cereyan edenleri yakından izlediğini söyledi.

Sendonas “Gerek Yunan hükümetiyle, gerek Avrupalı ortaklarımızla sürekli istişare ve temas içerisindeyiz. Hükümet tantana çıkarmadan ve etki yaratma hareketlerinde bulunmadan tedbirler araştırıyor ve alıyor” ifadelerini kullandı.

BM'YE İTİRAZ ETTİ!

Reuters'ın haberine göre Yunanistan, Libya ve Türkiye'nin deniz sınırları üzerine vardığı anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğiyle gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) itirazda bulundu.

Hükümet sözcüsü Stelios Petsas gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma kötü niyetle yapılmıştır" dedi.

Yunanistan bu anlaşmanın üzerine Libya büyükelçisini ülkesine geri göndermişti. Yunanistan anlaşmanın Girit'in varlığını gözardı ettiğini ve Yunanistan'ın kıta sahanlığını ihlal ettiğini belirtiyor.

DHA