KIbrıs'tan vatandaşlık açıklaması

KIbrıs'tan vatandaşlık açıklaması
Güncelleme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı 25 bin kişiye vatandaşlık verileceğiyle ilgili haberleri açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye kökenli 25 bin kişinin KKTC vatandaşı yapılacağı iddiaları konusunda, "böyle bir durumun söz konusu olmadığını" söyledi.

Akıncı ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde üç buçuk saat süren görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanılığı Sarayı'na dönüşünde gazetecilere açıklama yapan Akıncı, hükümetin değişmesiyle birlikte 25 bin kişinin vatandaş yapılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Akıncı, "25 bin kişiyi vatandaş yapalım, şeklinde bir durum söz konusu değildir. Böyle bir şey gündemimizde yoktur. Müzakereleri herhangi bir şekilde berhava edecek yaklaşımların olması da söz konusu değildir." dedi.

Müzakere masasında KKTC İçişleri Bakanlığı'ndan vatandaşlıklarla ilgili tedarik edilen rakamlar üzerinden hareket edildiğini belirten Akıncı, "Herhangi bir pozisyondan geri adım atmadık atmaya da niyetli değiliz, çünkü çözüm istiyoruz." dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde kullandığı "kimseyi gemilere koyup gönderecek değiliz" şeklindeki ifadesini hatırlatan Akıncı, "Ancak vatandaşlık konusu başkadır, gemiler meselesi başkadır. Bu topraklarda hepimize yer var... Kimseyi mağdur etmeden bu soruna da çıkış yolu bulmak mümkündür." dedi.

"VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU"

Akıncı bugünkü görüşmeyle ilgili olarak ise bugüne kadar ilk dört başlıkta varılan mutabakat ve yakınlaşmaları tam bir mutabakata çevrime bakımından "verimli" bir görüşme olduğunu söyledi. Her toplantıda yeni ilerleme sağlamanın mümkün olmadığını, ancak daha sonraki aşamalarda gerçek ilerleme sağlayabilmek adına görüşmelerden doğan bir birikimin bulunduğunu söyleyen Akıncı, "Mutabakat sağlanmasını kolaylaştıracak bir birikim olduğuna inanıyorum." dedi.

"SIKINTI YAPAMAYA GEREK YOK"

Kıbrıs Türk tarafının geçmişte sağlanan mutabakatlardan geri çekildiği yöndeki Kıbrıs Rum kaynaklı haberlere de değinen Akıncı, "Böyle bir şey asla söz konusu değil. Biz bugüne kadar ortaya koyduğumuz görüş ve düşünceleri savunmaya devam ediyoruz. Verdiğimiz mesajlarda veya görüşlerde, yazılı veya sözlü bir geri gidişimiz söz konusu değildir, çünkü hedefimiz ileri gitmektir, çözüme ulaşmaktır." dedi.

KKTC'deki yeni hükümetten dolayı duruşunda değişikliğe gittiği şeklinde diğer bir iddia karşısında da Akıncı, bu türden yaklaşımlara gerek olmadığını çünkü müzakerelerin merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş döneminden itibaren Kıbrıs Türk tarafı adına Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Rumlar adına da Kıbrıs Rum Yönetimi lideri tarafından, iki lider sıfatıyla yürütüldüğüne işaret etti.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 6 MAYIS'TA

Mayıs ayındaki müzakere programı hakkında da bilgi veren Akıncı, bir sonraki toplantılarının 9 Mayıs'tan 6 Mayıs'a alınacağını anacak o tarihten sonra Mayıs ayı için belirlenmiş başka herhangi bir toplantı bulunmadığını söyledi. 22 Mayıs'ta Güney Kıbrıs'ta milletvekilliği seçimlerinin yapılacağını hatırlatan Akıncı, ancak müzakerecilerin Mayıs ayında 10-15 kez görüşmesini beklediklerini söyledi.

ANASTASİADİS: GÖRÜŞ AYRILIKLARINI GİDERMEK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yla bugün gerçekleştirdikleri görüşmenin "yaratıcı bir görüşme" olduğunu söyledi.

Anastasiadis, görüşmenin ardından Rum Başkanlık Sarayı'na dönüşünde yaptığı açıklamada, Akıncı'yla gerçekleştirdikleri görüşmeyi "görüşlerin, soruların ve olumlu önerilerin takas edildiği, yaratıcı bir görüşme" şeklinde nitelendirdi. Anastasiadis, "görüş ayrılıklarının olduğunu, ancak bu yıl içerisinde çözüme ulaşılabilmesi için uzlaşılar sağlanması amacıyla çaba sarf edildiğini" belirtti.

"Yeni uzlaşıların sağlanamadığını ancak görüş ayrılıkları arasındaki mesafenin azaldığını ve daha fazla anlayışın mevcut olduğunu" ifade eden Anastasiadis, görüşmede AB ve ekonomi konularının ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine ise "bu konularda büyük görüş ayrılıklarının bulunmadığı" cevabını verdi.Cihan