Kılıçlı saldırganın fotoğrafı ortaya çıktı !

Kılıçlı saldırganın fotoğrafı ortaya çıktı !
Güncelleme:

İsveç'teki kılıçlı saldırganın öğrencilerle çektirdiği fotoğraf ortaya çıktı.

İsveç'in güneybatısındaki Trollhattan isimli küçük bir kasabada kılıçlı dehşet... Bir okulu hedef alan maskeli bir saldırgan, iki kişiyi öldürdü. Polisin vurduğu adam hastanede hayatı kaybetti. Olayı mizansen sanan öğrencilerin okulda saldırganla çektirdikleri bir fotoğraf ortaya çıktı.

Polis, Trollhattan kentinde yaşayan 21 yaşındaki İsveçli Anton Lundin'in olay yerine gelen polislere de kılıçla saldırmak istediği, bu sırada göğsünün altından vurulduğunu açıkladı.

İsveç resmi haber ajansı TT'nin haberine göre, saldırıda öldürülenlerin, Somali asıllı öğrenci Ahmed Hassan (17) ve İsveçli öğretmen Lavin Eskandar olduğu belirlendi.

a-554.jpg

Polis Sözcüsü Peter Adlersson, olayın "ırkçı" saldırı olduğunu ve hedefte göçmen öğrencilerin bulunduğunu belirterek, İsveçli Eskandar'ın öğrencileri korumaya çalışırken hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Polis, saldırganın evinde buldukları delilerden ve eylemi gerçekleştirdiği sıradaki davranışlarından, ırkçı saiklerle bu suçu işlediği sonuca vardıklarını açıklamıştı.

"İSLAMOFOBİK VE GÖÇMEN KARŞITI" 

Medya, İsveç'i şoke eden olayın failinin aşırı-sağ görüşlere sempati duyduğunu yazdı. İsveç basınında çıkan haberlere göre; sosyal medya hesapları saldırganın, Hitler ve Nazi Almanya'sına ilgi duyduğunu, İslam ve göç karşıtı olduğunu gösteriyor. 

1-20151023153132.jpg

Saldırganın eski bir okul arkadaşı Expressen gazetesine yaptığı açıklamada, "Yalnızlığı seven biriydi. Bilgisayar oyunları oynuyordu, kendi dünyasında yaşıyordu" dedi.

Dün saldırıya uğrayan okulun yanındaki bir başka okula yönelik de tehdit olduğunu söyleyen polis yetkilileri, tehdidin içeriğine dair bilgi vermedi. Polis öğrencilere "okula gitmemeleri"ni tavsiye etti.

Saldırının gerçekleştiği Kronan isimli okulda anasınıfından dokuzuncu sınıfa kadar 400 öğrenci eğitim görüyor.

ÖĞRENCİLER ŞAKA SANDI

AFP'nin haberinde, öğrencilerin olayı şaka olarak algıladığı belirtildi. İsveç resmi haber ajansı TT'ye konuşan bir öğrenci, "Onu ilk gördüğümüzde, şaka yaptığını sandık. Bir maskesi vardı ve siyah elbiseler giymişti, uzun bir kılıç taşıyordu. Bazı öğrenciler, onunla fotoğraf çektirmek ve kılıca dokunmak istedi" dedi. Elinde kılıçla okul basarak iki kişiyi öldüren saldırganın öğrencilerle çekilen fotoğrafı ortaya çıktı.  

İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Büyük bir üzüntü ve korkuyla, Trollhattan'daki okula yapılan saldırı haberini aldım. Dualarım kurbanlar ve aileleriyle birlikte" ifadesini kullandı.

BAŞBAKAN OLAY YERİNE GİTTİ

Olayı öğrendikten sonra Stockholm'den Göteborg'a hareket eden İsveç Başbakanı Stefan Löfven yaptığı açıklamada, "Bugün İsveç için kara bir gün" dedi ve şunları söyledi:

"Yüreğim saldırıya uğrayanlar ve aileleriyle birlikte. Hiçbir kelime, hiçbir cümle saldırıya uğrayanların içinde bulundukları durumu açıklayamaz. ihtiyaç duydukları tüm desteği kendilerine vermeye hazırız."

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan okul yetkilileri de, olayın meydana geldiği okul kafeteryasının dışarıdan da müşteri kabul ettiğine işaret ederek, bu durumun güvenlik zaafiyeti yarattığı konusunda daha önce polise başvuruda bulunduklarını ancak henüz bir önlem alınmadığını söylediler.