''Kız liseleri açılacak'' dendi, yasak geldi

''Kız liseleri açılacak'' dendi, yasak geldi
Güncelleme:

Taliban yetkilileri bugün yaptığı açıklamada, liselerin kız öğrencilere açılacağına dair yaptıkları duyurudan sonra geri adım attıklarını duyurdu.

Yetkililer kız öğrencilerin okuduğu liselerin yeniden açılması için İslam hukukuna uygun bir plan hazırlanana kadar kapalı kalacağının altını çizdi.

Kabildeki okullarına bugün dönen öğrenciler ve öğretmenler okula gittikleri sırada alınmadıklarını ifade etti. Okullarına alınmayan kız öğrencilerin gözyaşlarını tutamadıkları ifade edildi.

Güvenlik nedeniyle ismi verilmeyen bir öğrenci yaptığı açıklamada, "Hepimiz hayal kırıklığına uğradık ve müdür bize kendisinin de ağladığını söylediğinde tamamen umutsuzluğa kapıldık" dedi.

Kabil Milli Eğitim Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, lise çağındaki kızlar için eğitime aylarca getirilen kısıtlamaların ardından, kızlar da dahil olmak üzere tüm öğrenciler için okulların çarşamba günü ülke çapında açılacağını duyurmuştu.

Afganistan hükümetinin haber ajansı Bakhtar News'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir bildirisi, İslam hukuku ve Afgan kültürüne uygun bir plan hazırlanana kadar kız okullarının kapatılacağını duyurdu.

Taliban yetkililerinin açıkladığı bildiride, “Okullardaki liseli kız öğrenciler ile altıncı sınıfın üzerinde kız öğrenci bulunan okullardaki kız öğrenciler bir sonraki emre kadar okula gelmeyecek" denildi.

Taliban Afganistan'ı en son 1996'dan 2001'e kadar yönettiğinde, kadınların eğitimini ve çoğu kadın istihdamı yasaklamıştı.