Korkulan gerçek oldu! Seyahat için vize ve pasaport yetmeyecek

Korkulan gerçek oldu! Seyahat için vize ve pasaport yetmeyecek
Güncelleme:

AB, birinci yılı geride bıraktığımız dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınına karşı aşı pasaportu fikrini hayata geçirmek için ilk adımı attı. Öyle görünüyor ki, Avrupa seyahatleri'nde vize ve pasaporta sahip olmak yetmeyecek bir de 'aşı pasaportu'na ihtiyaç olacak.

Bir yılı aşkın süredir dünyayı etkisi altına alarak ekonomik ve sosyal açıdan olumsuz etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19), bu sefer de seyahat için sağlık durumumuzu gösteren ikinci bir pasaporta sahip olma zorunluluğu getiriyor. Aşı pasaportu zorunluluğu şimdilik Avrupa Birliği vatandaşlarının özgürce seyahat etmesine olanak tanıyor.

Salgından en çok etkilenen Avrupa Birliği(AB) ülkeleri, turizmin daha fazla etkilenmemesi için  en azından seyahati serbest hale getirmek için aşı pasaportunu gündeme getirdi. Öte yandan üçüncü dalga korkusu yaşayan ülkelerde, aşı pasaportu sürecinin de iyi yönetilememesi halinde korkulanın gerçek olacağı öngörülüyor. 

Aşı pasaportu, Yunanistan Başkanı Kiryakos Miçotakis'in AB Komisyonu'na yazdığı mektupla bildirildi. Turizmle anılan ülkelerden Yunanistan ve İspanya aşı pasaportu fikrine destek verirken, adaletsizliğe yol açacağını söyleyen Fransa, Almanya ve Belçika gibi ülkeler karşı duran ülkeler arasında yer alıyor. 

AB'NİN İNSİYATİFİ 'SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ'

Pasaport fikri, Avrupa vatandaşlarının en azından AB içerisinde kısıtlama olmaksızın özgürce seyahat edebilmeleri için kolaylık sağlayacak. Bazı AB üyeleri birlik kararına rağmen hala sınır kontrolleri yaparak vatandaşların sağlık durumuna bakarak sınır dışı edebiliyor. Kovid-19 salgını sebebiyle Avrupa'da birlik kavramını zorlayan birçok olay gerçekleşirken, sınır kontrollerinin yapılması AB Komisyonu'nun eleştirilmesine sebep oldu.

AŞI PASAPORTUNDA NELER YER ALIYOR?

Karar 'Aşı pasaportu'  veya 'aşı setifikası' olarak anılmasına rağmen QR kodlu dijital veya kağıt belge şeklinde olacak belgede vatandaşların Kovid-19 aşısı olup olmadığı, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğu, hastalığı geçirenlerin iyileştiği, antikor seviyesi ve Kovid-19 PCR veya hızı antijen test konucu yer alacak.

AB, Avrupa Aşı Ajansı'nın onayladığı Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZenaca ve Johnson&Johnson aşılarını kabul ediyor. Aşı pasaportu'nun kullanımına Haziran'da başlanılması öngörülürken, son bir yıl içerisinde AB'nin Kovid-19 sürecinde krizi iyi yönetememiş olması pasaporta karşı da soru işaretlerini doğurdu. Aşı pasaportu her ne kadar sadece AB vatandaşlarına özelinde görünse de olumlu sonuçlar alınırsa, salgının seyrine göre dünya genelinde kararın alınması kaçınılmaz görünüyor.