Kudüs'te bıçaklı saldırı: 4 ölü

Kudüs'te bıçaklı saldırı: 4 ölü
Güncelleme:

Kudüs'te ziyaretçilerin çok olduğu Eski Şehir'de, bıçaklı saldırılar devam ediyor. Saldırılarda 4 kişi öldü.

Kudüs’te turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Eski Şehir’de, bir İsrailli iki Filistinli'nin bıçaklı saldırısında, bir diğer İsrailli ise olayda güvenlik güçlerinin yanlışlıkla ateş etmesi sonucu öldü. Olayın ardından, Filistinli şüphelilerin polis tarafından vurularak öldürüldüğü belirtildi.

Bölgede üç aydan fazla bir süredir, “bıçaklı intifada” olarak da adlandırılan ve neredeyse her gün gerçekleşen bıçaklı ve silahlı saldırılar zinciri devam ediyor.

Filistin medyasında, Yafa Geçiti’nin önünde gerçekleşen olayda 20’li yaşlarındaki şüpheliler Anan Abu Habsah ve Issa Assaf’ın polis tarafından vurulduğu ifade edildi.

The Times of Israel’in haberine göre, İsrailli bir polis sözcüsü, saldırganların Filistinli olduklarının sonradan belirlendiğini söyledi. Bu şüphelilerden biri olay yerinde, diğeri de tedavi için kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Hastane yetkilileri de, 40 yaşlarında bir İsrailli'nin kurşun yaraları, 45 yaşlarındaki diğer İsrailli’nin ise birden fazla bıçak darbesi sebebiyle öldüğünü doğruladı.

Eylül ayının ortalarından beri 29 İsrailli ile bir Amerikalı öğrencinin bu gibi saldırılarda öldüğü biliniyor. Ayrıca, 120 Filistinli'nin İsrailli güvenlik güçlerinin ateş etmesi sonucu öldüğü ifade ediliyor. Bu ölümlerden 82’sinin İsrail tarafından saldırgan olarak belirlenen kişilerden oluştuğu, geri kalanının ise İsrailli güvenlik güçleriyle çatışmalarda öldürülenleri kapsadığı söyleniyor.

İsrail ile Filistin arasındaki gerilim yeniden yükselişe geçerken, bireysel saldırılar bölgede yeni bir şiddet dalgası oluşturdu.

Eylül başında tırmanan Mescid-i Aksa geriliminin etkili olduğu düşünülen sokak saldırılarında, "yalnız kurt" olarak da tanımlanan ve Filistinli oldukları ileri sürülen saldırganların, emir almadan, kişisel olarak bıçaklı saldırılar gerçekleştirdikleri belirtiliyor. İsrailli güçlerin de saldırganları silahla vurarak önemli bir bölümünün ölümüne sebep olduğu söyleniyor.

Bölgede yükselen şiddet, Birleşmiş Milletler (BM) gündemine de gelmiş, acil toplanan Güvenlik Konseyi'nde BM Genel Sekreter Yardımcısı Taye-Brook Zerihoun, "Her iki tarafta da aşırı uçlardan gelen açıklamalar şiddeti körüklüyor" diye konuşmuştu.

İlk intifada 1987’de başlamıştı

Bir İsrail askeri aracının Gazze’de dört Filistinlinin ölümüne sebep olması ve İsrail güvenlik güçlerinin kitlesel gösterileri bastırmak için bir genci daha öldürmesi üzerine, ilk intifada 1987’de başlamıştı.

Tepkisel bir gösteriyle başlayan ayaklanma, kısa sürede örgütlü ve planlı bir harekete dönüştü. İkinci intifada ise dönemin muhalefet partisi Likud'un lideri ve eski general olan "kasap" lakaplı Ariel Şaron'un 28 Eylül 2000'de binlerce İsrail askerinin koruması altında Mescid-i Aksa Camii'ne girmesiyle başlamıştı. Bu iki İntifada hareketinde çıkan olaylarda 3 binden fazla Filistinli hayatını kaybederken 10 bine yakın kişi de yaralanmıştı.