Kürt devleti için düğmeye bastılar !

Kürt devleti için düğmeye bastılar !
Güncelleme:

Türkiye yeni hükümet çalışmalarına kilitlenmişken, sınırımızda Kürt devleti için harekete geçtiler.

Türkiye koalisyon tartışmalarıyla meşgulken, ABD’nin de içinde bulunduğu güçler sınırın hemen ötesinde Kürt devleti kurmanın adımlarını atıyor. Arap ve Türkmenlerin Türkiye sınırına akın etmesine sebep olan Telabyat’taki bombardıman yüzünden boşalan bölgelere PYD ve PKK yerleştiriliyor.

Suriye Kürt bölgesine yeni bir kanton oluşturmak amacıyla Suriye Kürt Partisi PYD ile uluslararası koalisyonun ortak saldırıları devam ediyor. Bu çerçevede Tel Abyad’a havadan bombardıman düzenleyen koalisyon güçlerinin yanı sıra karadan müdahale eden PYD nedeniyle Araplar ve PYD karşıtı Kürtlerin Türkiye sınırına doğru göçe zorlandıkları belirtildi. Demografik yapının değişmesi amacıyla başlatılan bu girişim çerçevesinde YPG güçlerinin de boşaltılan bölgelere yerleştiği ifade ediliyor.

110620152234438006108_2.jpg

Star’a konuşan resmi kaynaklar, önceki gün uluslararası koalisyonun havadan bombalaması sonucu 20’si çocuk 35 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattılar.  Bombardımanlar Akçakale’nin tam karşısında bulunan Suriye’nin Nustel, Hubeyce, Zeydi ve Arba bölgelerinde yoğunlaştı.  Sınıra yığılan Suriyeliler içeri alınırken, bundan sonraki durumlarda insani bir kriz yaşanmaması halinde geçişlere izin verilmeyeceği belirtildi.  Kobani ile Kamışlı bölgesini birleştirme çabasının PYD ve uluslararası koalisyon güçleri tarafından birlikte yürütüldüğününaltı çizildi.

Iraklı Kürtler habersizmiş

Suriye Kürtlerinin bu girişimlerine yönelik açıklama yapan Iraklı Kürt kaynaklar ise  bu tür adımlardan haberdar olmadıklarını iddia ettiler. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanlık Konseyi üyesi Fuad Hüseyin star’a yaptığı açıklamada, Kürtlerin birlikte hareket ederek  birleşmeleri gerektiğini savunduklarını kaydetti.

DEAŞ’ı çıkarmaya çalışıyoruz

Suriyeli Kürt akademisyen Omar Seyhmus da Suriyeli Kürtlerin DEAŞ’ı Tel Abyad’dan çıkarmak istediklerini kaydetti. Iraklı Kürtler ile Suriye Kürt bölgesinin birleşmesi durumunda hareket olanağının artacağını iddia eden Seyhmus, Iraklı Kürtlerin böylesi bir oluşuma mesafeli yaklaşmalarına rağmen son tahlilde Kürtlerin hakları açısından bakacaklarını ifade etti. 

Erdoğan’dan Tel Abyad tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sınırımızda Tel Abyad’da Arapları ve Türkmenleri uçakları ile vuran Batı ne yazık ki, onların yerine terör örgütü PYD ve PKK’yı yerleştiriyor. Buna nasıl olumlu bakabiliriz? Batıya nasıl samimi olarak bakabiliriz? Oradan kaçan bize sığınan 15 bine yakın insanı Biz Ege’de veya Akdeniz’de bırakmadık. Ülkemize kabul ettik. “