Kuzey Irak'ta 658 köy PKK’nın kontrolünde

Kuzey Irak'ta 658 köy PKK’nın kontrolünde
Güncelleme:

Eli kanlı PKK terör örgütünün Kuzey Irak'ta 658 köyü ele geçirip vergiye bağladığı ortaya çıktı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY)’de çoğunluğu Duhok’a bağlı 658 köyün, PKK’nın kontrolünde bulunduğun belirtiliyor. PKK’nın 25 yılı aşkın süredir bölgede kampları da var. PKK bu bölgeleri “Medya Savunma Alanları” olarak adlandırılıyor.

Rûdaw’ın araştırmasına göre bölgenin PKK kontrolündeki alanlarının büyük kısmı Duhok vilayetinde. Duhok bölgesinde çoğunluğu Amedi ilçesine bağlı 361 köy PKK kontrolünde. 2 bin 716 metrekare yüzölçümüyle Duhok’un en büyük ilçesi olan Amedi’nin yüzde 70’inin kontrolü PKK’da. İlçe yöneticileri; Dereluk, Şiladıze, Çemaniki, Kanimasi ve Sersıng bölgelerinde bulunan 242 köyün bu kapsamda olduğunu söyledi.

PKK’nın bu bölgelerde kontrol noktaları var. Bölgedeki köylüler, PKK kontrol noktalarında çoğu kez “gümrük vergisi” alındığını söylüyor.

PKK KÖYLÜLERİN İMARINA İZİN VERMİYOR

Zaho, Amedi’den sonra PKK’nin hakimiyetinin en fazla olduğu ikinci ilçe. Bin 378 kilometrekare yüzölçümüne sahip Zaho’nun yüzde 30’u, örgütün kontrolünde bulunuyor. Bu da ilçenin 100 köyüne tekabül ediyor. Zaho Kaymakamı Botan Tahsin, “Bölge halkı üzerinde büyük bir etkileri var. Birçok bölgede köylülerin imarına izin vermiyorlar” dedi.

2 bin 829 kilometrekare yüzölçümüne sahip Duhok’un Akre ilçesinin ise 17 köyü PKK’nın kontrolünde. Dinarte Nahiye Müdürü Mehran Nerweyi, “Nahiyemiz sınırlarında 86 köy bulunuyor. PKK bazen bu köylerin yakınlarına geliyor. 17 köy ise tamamen onların elinde” dedi.

Duhok Kaymakamı Cevher Aziz, Mengeşke nahiyesine bağlı iki köyün PKK’nın elinde olduğunu ve son iki ayda Türk savaş uçaklarının bu köyleri iki kez bombaladığını söyledi.

ERBİL’İN 240 KÖYÜ PKK’DA

Başkent Erbil’in ise 240 köyü PKK kontrolünde bulunuyor. Soran ilçesinin Sidekan bölgesinde 67 köy PKK’nın denetiminde. Köylerin büyük çoğunluğu Doğu, Güney ve Kuzey Kürdistanüçgeninde yer alıyor. Çoman’da 13, Mergesor’da 160, Kandil bölgesinde ise 49 köy örgütün hakimiyeti altında yer alıyor. PKK’nın merkezi olarak bilinen Kandil, tarım ve hayvancılık için verimli şartlara sahip.

Bunun dışında Kodo, Gırmendil, Bareskan, Kunere, Gerwezin bölgeleri de PKK’nın denetiminde. 10 bin kişinin yaşadığı Mahmur Kampı’nda da PKK’nın etkili olduğu biliniyor.