Lavrov: Türkiye'nin yaptığı benzeri görülmemiş bir meydan okuma

Lavrov: Türkiye'nin yaptığı benzeri görülmemiş bir meydan okuma
Güncelleme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'den hala özür beklediklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İtalyan basınına verdiği röportajda şu ana kadar Türkiye yönetiminden ne özür, ne de suçluları gerektiği gibi cezalandırma isteği ve de olayı telafi etmek için hazır olduklarını gösteren bir işaret görmediklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sayfası Lavrov'un, İtalyan Limes gazetesi muhabirlerinin sorularına verdiği yanıtları yayınladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İtalyan gazetecilere verdiği röportajda Türkiye ile ilgili şu açıklamaları yaptı: "Ankara'nın eylemi Rusya Federasyonu'na karşı benzeri görülmemiş bir meydan okumaydı. Bu tür eylemlerin Rus Türk ilişkilerini etkilememesi beklenemezdi. Türkiye'ye güvenimiz ciddi anlamda sarsıldı. Bunun sonucunda iki ülke arasındaki işbirliği birçok alanda durduruldu. Bu bizim seçimimiz değildi. Şu ana kadar Türkiye yönetiminden ne özür ne de olayı telafi etmek için hazır olduklarını gösteren bir işaret, ne de suçluları gerektiği gibi cezalandırma isteği duyduk. Tam tersi, Ankara Türkiye'nin haklı olduğunu ve ihlal edilen egemenliğini koruduğuna ilişkin açıklamalar yapıyor. Tüm bunların ışığında Türk siyasetçilerinin "Üzgün olduklarına" dair belirsiz sözleri yaşananların ciddiyetine uymuyor. Rusya birçok kez Türkiye'deki terör tehdidinin büyümesi ve Türk hükümetinin terörle mücadelede işbirliği yapmaya hazır olmaması sebebiyle duyduğu endişeyi dile getirdi. Bizim seslenişlerimize rağmen, Ankara bölgede faaliyet gösteren terör örgütlerine katılmak için Yakın Doğu ve Kuzey Afrika'ya giden vatandaşların ele geçirilmesi ve Rusya Federasyonu kolluk kuvvetlerine teslim edilmesi konusunda işbirliği yapmaktan kaçındı. Biz teröre sağlanan bu yardımları unutmayız. Aynı zamanda Suriye'deki askerlerimizin ölümünden direkt olarak sorumlu olan bugünkü yönetim ile Türk halkındaki güvenilir ve eski dostlarımızı aynı tutmuyoruz. Rusya için terörle mücadele konusu prensip meselesidir. Bu yüzden Türk hava kuvvetlerinin Rus uçağına saldırısı bizim adımlarımızı etkileyemez. Türkiye'nin provokasyonları bunu hedef aldıysa yanılmışlar."