Makeme kararını tanımadı, teslim olmadı

Makeme kararını tanımadı, teslim olmadı
Güncelleme:

Yolsuzluktan hapis cezası onanan Lula da Silva, federal yargıcın verdiği süre dolmasına rağmen Sao Paulo’daki Metal İşçileri Sendikası binasından ayrılmadı. Lula'nın destekçileri ise sendika binası önünde gösteri düzenleniyor.

Güney Amerika ülkesi Brezilya, modern tarihinin en bunalımlı siyasi krizlerinden birini yaşıyor. Eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, yüksek mahkemenin 12 yıl 1 aylık hapiscezasını onamasına rağmen polise teslim olmadı.

Federal Mahkeme Yargıcı Sergio Moro, eski liderin dün akşam saat 17.00'a kadar gönüllü olarak teslim olması gerektiğini bildirmişti.

Lula da Silva, mahkeme kararına rağmen önceki gün gittiği Sao Paulo’daki Metal İşçileri Sendikası binasından dün de ayrılmadı.

Erken saatlerden itibaren sendika binasının önünde binlerce kişi Lula’ya destek vermek için toplandı.

Saat beş olmadan önce, Senatör Joao Capiberibe yerel basına Lula'nın avukatlarının polis yetkilileri ile teslim şartlarını konuştuklarını bildirdi.

Saat beşi geçtikten sonra ise Senatör Gleisi Hoffmann tarafından Lula da Silva’nın geceyi sendika binasında geçireceği açıklandı.

Senatör Hoffmann, Lula’nın, geçen sene ölen eşine yapılacak anma  törenini ve Birleşmiş Milletler ile Federal Yüksek Mahkemeye yapılan itirazların  sonucunu beklediği için teslim olmadığını duyurdu.

"Sendika halka açık bir yer" diyen senatör Hoffmann, Yargıç Moro tarafından verilen saat dolmasına rağmen yargıcın eski başkana bir seçenek  sunduğunu ancak onu zorunlu kılmadığını ve Lula’nın herhangi bir mahkeme emrini  ihlal etmediğini söyledi.

Yargıç Moro önceki gün yayımladığı kararda, "Hüküm giymiş eski başkan  Luiz Inacio Lula da Silva ile ilgili olarak, tutuklama emrinin yerine getirilmesi  gerektiğinden, görevinin onurunu dikkate alarak, kendisine 6 Nisan 2018'de saat  17.00’ye kadar Curitiba'daki federal polise gönüllü olarak teslim olma fırsatı  veriyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Federal polis yetkilileri dün akşam saatlerinde yaptıkları açıklama  ile Lula’nın tutuklanmayacağını bildirdi.

Lula'yı Curitiba şehrine götürmek için havaalanında federal polis uçağı hazır bekliyor.ö    

Petrobas yolsuzluk soruşturması

Brezilya'da devlete ait petrol şirketi Petrobras'ta yolsuzluk  yapıldığı gerekçesiyle başlatılan ve "Araç Yıkama Operasyonu" olarak adlandırılan  soruşturmayı yürüten savcılar, Odebrecht isimli inşaat firmasının, 8 ihale  karşılığında Lula da Silva'ya rüşvet verdiğini ileri sürmüştü.

Mart 2015'te başlatılan soruşturmada, aralarında şirketin üst düzey  yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den  fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Davada, eski Petrobras Genel Müdürü Paulo Roberto Costa 7,5 yıl hapis  cezasına çarptırılırken, Lula da Silva da Mart 2016'da soruşturmaya dahil  edilmişti.

Federal Savcılık, Lula da Silva'yı, 14 Eylül 2016'da pasif yolsuzluk  ve kara para aklamakla suçlamış, 6 gün sonra iddianamenin kabulüyle Silva sanık  olmuştu.

Lula da Silva, rüşvet ve Petrobras'ta OAS şirketini kolladığı  iddialarını reddetmiş, avukatları da şikayetleri destekleyecek hiçbir kanıtın  olmadığını savunmuştu.

Temyiz Mahkemesi, Lula da Silva'ya yolsuzluk ve kara para aklama  suçlamasıyla federal mahkemede daha önce verilen 9,5 yıl hapis cezasını 12 yıla çıkarmıştı.