Merkel ve Davutoğlu için çarpıcı iddia !

Merkel ve Davutoğlu için çarpıcı iddia !
Güncelleme:

Almanya Başbakanı Merkel ile Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında ilginç bir iddia ortaya atıldı.

İngiliz BBC2'nin bugün yayınlayacağı bir belgesel, Avrupa Birliği içerisinde yaşanan Türkiye gerilimini yıllar sonra ortaya çıkardı. Belgeselde Almanya Başbakanı Merkel'in dönemin Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile mülteci konusunu görüşmesinin Avrupa Konsey Başkanı Donald Tusk'ı çılgına çevirdiği ortaya çıktı.

İngiliz devlet televizyonu BBC2’de bugün yayınlanmaya başlanacak Inside Europe: Ten Years of Turmoil isimli belgesel, Avrupa Birliği içerisinde yaşanan “Türkiye gerilimi”ni yıllar sonra ortaya çıkardı… Avrupa Birliği içerisinde yaşananların ve dönemin liderlerinden görüş ve anıların yer aldığı programda 2016 yılında yaşanan bir gerilimin detayları aktarıldı.

TV programında Suriye’de bitmek bilmeyen insanlık dramı sırasında AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşmasının detaylarına yer verildi. O dönemde Almanya Başbakanı Angela Merkel, özel olarak dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmüş ve bir anlaşma imzalamıştı. Fakat Merkel’in bu görüşmesi, Avrupa Birliği içerisinde ciddi bir kriz yaratmış. Dönemin Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın Merkel’in bu özel görüşme sonrasında adeta öfkeden deliye döndüğü açıklandı.

ŞAKA MI YAPIYORSUNUZ?

Guardian’ın TV programından aktardığı haberde Tusk’ın bu görüşmeye karşı olduğu ve bu şekilde bir anlaşmanın “facia” sonucu olacağını söylediği aktarılıyor. Belgeselde konuşan Tusk, “Bu anlaşmanın gerçek olduğuna inanamadım. Tepkim şöyle oldu: Şaka mı yapıyorsunuz? Bu felaket olur. Bunlar bir de benim en yakın partnerlerimdi” dedi. Anlaşmanın 2016’da bir pazar gecesi gayriresmi bir toplantıda yapılması sonrasında öfkelendiğini söyleyen Tusk’ın bahsettiği görüşme, Brüksel’deki bir AB zirvesi öncesinde Davutoğlu ile birlikte Merkel ve Hollanda’nın başbakanı Mark Rutte arasında gerçekleşmişti.

Yapılan anlaşma kapsamında Türkiye, maddi destek ve AB üyeliği sürecinin devam etmesi karşılığında Avrupa’dan gönderilen Suriyeli mültecileri almayı kabul etmişti. Rutte ise yıllar sonra, “Bu anlaşmanın mülteci akınını engelleyebileceğini hissetmiştim” derken belgeselde konuşan Davutoğlu, “Ben bu anlaşmaya kazan-kazan” gözüyle bakıyordum” dedi.

Dönemin İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Hala Mark ve Angela’nın Donald olmadan böyle bir toplantı yapmasının hata olduğunu düşünüyorum” dedi.

AB zirvesi öncesinde gerçekleşen görüşmeden iki hafta sonra Avrupa Birliği ile Türkiye arasında resmi anlaşmalar imzalanmıştı.