Merkel'den Türkiye hakkında flaş açıklama

Merkel'den Türkiye hakkında flaş açıklama
Güncelleme:

Almanya Başbakanı Angela Merkeli, AKPM'nin Türkiye'yi siyasi denetime alma kararına dair açıklamada bulundu.

Almanya lideri Merkel, “Türkiye, AKPM’nin değerlendirmesini göz önünde bulundurmalı” dedi.

AKPM, 45'e karşı 113 oyla Türkiye'yi siyasi denetime alma kararı vermişti. Türkiye'nin ‘denetim süreci'ne alınmasının nedeni ise şöyleydi: Son dönemde yaşanan insan hakları ihlâlleri, demokratik kurumların işleyişindeki sorunlar ve hukuk devleti normlarında yaşanan olumsuzluklar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Reuters haber ajansına verdiği mülakatta, “siyasi” olarak nitelendirdiği karar için “Biz zaten böyle bir kararı tanımıyoruz. İstedikleri kadar böyle bir kararı almış olsunlar çok da büyütmüyoruz, bu karar alınmıştır, geçmiştir” demişti.

Bundestag’da konuşan Merkel, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Ankara’da yaşanan gelişmeler nedeniyle ciddi darbe aldığını ifade etti.

AB ülkelerinin 29 Nisan’daki zirvede Türkiye’yi görüşeceğini dile getiren Merkel, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) referandumla ilgili usulsüzlükleri not ettiği raporuna da değindi.

Merkel, “Ankara hükümeti kendini bu rapor temelinde ölçmeli ve rapordaki sorulara cevap vermeli” diyerek, “Türkiye’nin bu muhtemel usulsüzlükleri nasıl ele alacağını çok dikkatli bir şekilde izleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi ile AGİT gözlemcilerin hazırladığı raporda, “evet” oylarının az bir farkla önde olduğu anayasa değişikliği referandumunda yaklaşık 2.5 milyon oyun manipüle edilmiş olabileceği belirtilmişti.

Seçiniz...