Mısır ''Türkiye şartını'' açıkladı

Mısır ''Türkiye şartını'' açıkladı
Güncelleme:

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye’nin Mısır’ın ilkeleri ve amaçlarıyla uyum göstermesi gerektiğini söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Ankara'nın adımlarının Mısır'ın prensip ve hedefleri ile uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Amerikanın Sesi’nde yer alan habere göre, Shoukry Kahire ve Ankara arasında yıllar süren gerilim sonrasında temas kurulduğunu doğrularken iki ülke arasındaki diyalogun sınırlı olduğu sinyalini verdi.

Bakan Akar'dan Mısır açıklaması: Barış ve istikrar için önemli bir adım
Mısır'da ülkenin seçimle gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mohammed Mursi'nin 2013 yılında ülkede yaşanan protestoların ardından ordu tarafından devrilmesinden beri iki ülke arasındaki ilişkiler fiilen durmuştu.

TÜRKİYE’DEN ‘GERÇEK’ HAREKETLER BEKLENİYOR

Shoukry, Türkiye’yle diplomatik çerçeve dışında bir iletişim olmadığını belirtti ve Türkiye’den Mısır’ın ilkeleri ve amaçları doğrultusunda gerçek hareketler geldiği takdirde ilişkilerin normale dönmesi için temel oluşacağını söyledi.

Türkiye’den yetkililer geçen hafta Ankara’yla Kahire arasında diplomatik temasların başladığını belirtmiş ve Ankara’nın daha fazla işbirliği aradığını kaydetmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da temasların en üst düzeyin bir altında gerçekleşmekte olduğunu söylemişti.

Mısır istihbarat kaynakları Türkiye’nin iki ülke arasında işbirliğini görüşmek için bir toplantı önerdiğini belirtmişti.

Shoukry ayrıca Katar’dan olumlu mesajlar geldiğini açıkladı.

Mısır ve Körfez müttefikleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn Doha’yla diplomatik, ticaret ve seyahat ilişkilerini yeniden düzenleme kararı almışlardı. 2017’de bu ülkeler Katar’ın teröre destek verdiğini iddia ederek ilişkileri kesmişti.