NATO'dan Rusya alarmı !

NATO'dan Rusya alarmı !

Akdeniz'e uçak gemisi gönderen Rusya'ya karşı NATO harekete geçti.

Rusya’nın donanmasındaki tek uçak gemisi RFS Amiral Kuznetsov’u Doğu Akdeniz’e göndermesinin ardından NATO çok uluslu yeni bir harekat başlattı. AB ve NATO’nun Deniz Muhafızı Operasyonu (Operation Sea Guardian) adını verdiği harekata Türk Deniz KuvvetleriKomutanlığı da denizden fırkateyn, hücumbot, denizaltı ve korvetlerle havadan ise helikopter ve deniz karakol uçakları ile katılım sağlayacak. Harekatta Aksaz Deniz Üssü de lojistik olarak kullanılacak. 

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre; Karadeniz ve Akdeniz’de NATO ile Rusya arasında süren güç gösterileri yeni bir harekatın doğmasına neden oldu. Rusya’nın Suriye’nin Tartus limanını kalıcı üs olarak kullanacağını açıklamasının ve tek uçak gemisini göndermesinin ardından NATO üyesi ülkeler, Deniz Muhafızı Operasyonu’nu başlattı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda açıkladığı harekata Türkiye de katılıyor. “Güçlü Avrupa, Güçlü NATO” sloganıyla hareket eden NATO’nun 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından başlattığı Etkin Çaba Harekâtı’nı ise sonlandırdığı öğrenildi.  

3 gemi ile başladı 

Deniz Muhafızı Operasyonu, 3 Kasım’da 3 fırkateyn ve iki denizaltı ile başladı. İtalyan fırkateyni ITS Aviere, Bulgar fırkateyni BGS Verni, Türkiye’den TCG gemlik ile Yunan denizaltısı HS Papanikolis ve İspanyol denizaltısı ESPS Mistral ilk devriyelerine çıktı. Operasyona hava desteğini ise Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye’ye ait deniz karakol uçaklarının vereceği öğrenildi. Operasyonun 2. kısmına 17 Kasım’da geçilecek.   

‘Mesaj Rusya ve Trump’a’Jeostratejist emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Deniz Muhafızı Harekatı’nın başlatılma kararının 15 Temmuz’da alındığını belirterek, “Yasadışı göçe karşı Avrupa Birliği’nin Orta Akdeniz’de sürdürdüğü Sophia Harekatı’na İtalya’nın isteği ile destek sağlamak için planlanmıştı. Ancak Ekim sonunda Rus uçak gemisi grubu Kuznetsov’un Doğu Akdeniz’e girmesi ile başlatma kararı 9 Kasım’da alındı. Burada iki mesaj dikkat çekiyor. Birincisi Rusya’ya ikincisi de NATO’ya menfi bakışı çok iyi bilinen gelecekteki ABD Başkanı Trump’a. Yoksa harekat eğer yasadışı göç ile alakalı olsaydı çok önceden başlatılabilirdi. Bu arada 11 Eylül sonrasının terörle mücadele harekatı Etkin Çaba Harekatı da sona erdi. 128 bin defa gemi sorgulayan ve 170 ticaret gemisine çıkan NATO, Akdeniz’de deniz ortamında hiçbir terörist yakalayamadı” diye konuştu.

Milliyet