NATO’da Türkiye gerilimi

NATO’da Türkiye gerilimi
Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Türkiye'yi eleştirerek, "NATO beyin ölümü yaşıyor" açıklamasına Almanya Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri'nden çok sert yanıt geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Economist gazetesine verdiği röportajda Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak ve terör koridorunu ortadan kaldırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nı eleştirerek, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” sözlerine sarf etmişti.

NATO içerisindeki müttefiklerin koordine olmadan hareket ettiğini öne süren Macron’a yanıt, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den geldi.

Berlin’de bir basın toplantısına katılan Merkel, Macron’un aşırı tepki verdiğini söyledi. Merkel, “Fransa Cumhurbaşkanı görüşlerini aktarmak için keskin ifadeler seçti. Ben NATO’daki ülkelerin ortaklığını bu şekilde görmüyorum. Bence NATO güvenliğimizin mihenk taşı olarak önemini koruyor” dedi.

Stoltenberg ise Reuters’a açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, NATO’nun geçmişte de zorluklardan geçtiğini dile getirerek, 1956’daki Süveyş Krizi ve 2003’teki Irak Savaşı’nı hatırlattı.