NATO'dan S-400 açıklaması: ''Entegre etmeyeceğiz!''

NATO'dan S-400 açıklaması: ''Entegre etmeyeceğiz!''
Güncelleme:

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin aktive edilip edilmeyeceği yönündeki tartışmaya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katıldı. Stoltenberg, Brüksel'de yaptığı basın açıklamasında "NATO, S-400 sistemini herhangi bir üye ülke savunma sistemine entegre etmeyi planlamıyor" ifadeleri kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’yi de yakından ilgilendiren S-400 hava savunma sistemleri ile ilgili açıklama yaptı. Stoltenberg yaptığı açıklamada, “NATO, S-400 sistemini herhangi bir üye ülke savunma sistemine entegre etmeyi planlamıyor” ifadelerini kullandı.

ABD ve NATO yetkilileri, Türkiye’nin NATO üyeliğini öne sürerek S-400 alımını iptal etmesi gerektiğini savunmasına rağmen Türkiye’ye S-400’lerin ilk teslimatı geçen ay gerçekleşti.

‘INF SONLANSA DA NÜKLEER SİLAH YERLEŞTİRMEYECEĞİZ’

ABD’den sonra Rusya’nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilmesini de yorumlayan Stoltenberg, anlaşmanın iptalinin ardından NATO’nun ‘Avrupa’ya nükleer silah yerleştirmeyeceğini’ söyledi.

Stoltenberg ayrıca, NATO’nun ‘yeni bir silahlanma yarışı istemediğini’ belirtti ve şunları söyledi:

“İttifak, etkili uluslararası silahların kontrolü, silahsızlanma ve yayılmasının önlenmesi konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Bu nedenle, silah kontrolünü ve silahsızlanmayı kontrol etmeye ve desteklemeye devam edeceğiz. NATO aynı zamanda, Rusya’nın eylemleri mümkün kıldığı sürece yapıcı ilişkiler kurma yönündeki isteğini sürdürüyor.”