New Yorker: ''İncirlik'teki nükleer bombaları tehlikeye soktu''

New Yorker: ''İncirlik'teki nükleer bombaları tehlikeye soktu''

ABD'de yayımlanan saygın New Yorker dergisi, Türkiye'de yaşanan askeri darbe girişiminin, İncirlik'te bulunan nükleer bombaların güvenliğini de tehlikeye soktuğunu yazdı.

ABD'de yayımlanan saygın New Yorker dergisi, Türkiye'de yaşanan askeri darbe girişiminin, İncirlik'te bulunan nükleer bombaların güvenliğini de tehlikeye soktuğunu ileri sürdü.

NATO ülkelerindeki uçaklardan atılan B-61 tipi hidrojen bombalarının yaklaşık üçte birinin, yani 60 adedinin İncirlik üssünde bulunduğunu hatırlatan dergi, NATO'da kural olduğu üzere bu nükleer silahların güvenliğinin ABD tarafından değil, bulundukları ülkenin askerleri tarafından sağlandığını kaydetti.

The New Yorker, İncirlik'in Türk komutan Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile dokuz Türk subayının darbe girişimi suçlamasıyla gözaltına alındığını hatırlatarak, bu durumun nükleer bombaların güvenliği konusunda büyük endişe yarattığını bildirdi.

NATO'nun sahip olduğu en büyük B-61 nükleer bomba stokunun İncirlik'te olduğunu belirten dergi, dün itibarıyla üssün Amerikan savaş uçaklarının uçuşuna yeniden açılmasına karşın, elektrik kesintisinin halen devam ettiğini belirtti.

The New Yorker, Türkiye'deki darbe girişiminin yarattığı kaosa, bir de üssün IŞİD topraklarından sadece 100 küsur kilometre uzakta olmasının, yalnızca Türkiye değil, ABD açısından da önemli bir ulusal güvenlik sorunu oluşturduğunu yazdı.

DHA