Nobel Barış Ödülü Kolombiya Devlet Başkanı'na gitti

Nobel Barış Ödülü Kolombiya Devlet Başkanı'na gitti
Güncelleme:

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, 52 yıldır süren iç savaşı bitirmeye yönelik çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında 52 yıl sonra sağlanan barış anlaşmasının mimarlarından biri. Barış anlaşmasının oylandığı referandumda ise sandıktan 'hayır' sonucu çıkmıştı.

Aday listesinden çıkarıldığı iddia edilmişti

Hükümet ile FARC arasında yapılan barış anlaşmasının referandumda reddedilmesinden sonra, Nobel Barış Ödülü'nün favorilerinden biri olarak gösterilen Kolombiya'nın aday listesinden çıkarıldığı iddia edilmişti.

Barış pazarlığı sürüyor

Barış anlaşmasına karşı çıkanlarla görüşen Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, çözümün hala yakın olduğunu söyledi. Eski Kolombiya devlet başkanları Alvaro Uribe ve Andreas Pastrana ile görüşen gelen Santos, barış anlaşmasına karşı olanlarla birlikte anlaşmanın münferit maddelerini somutlaştırmak ve tereddütleri ortadan kaldırmak için çalıştıklarını söyledi.

Juan Manuel Santos kimdir?

10 Ağustos 1951'de Bogotá'da doğan Juan Manuel Santos, Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu. 7 Ağustos 2010 yılından bu yana Kolombiya Devlet Başkanlığı görevini yürüten Santos, daha önce Dış Ticaret, Maliye Bakanı ve Milli Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

1991 yılında devlet başkanı Cesar Gaviria idaresi sırasında Dış Ticaret Bakanı oldu. 1992 yılında dört yıllık bir süre için Ticaret ve Kalkınma VII Birleşmiş Milletler Konferansı Başkanı olarak atandı. 1999 yılında Latin Amerika ve Karayipler (ECLAC) Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Başkanı olarak atandı ve 2001-2002 dönemi için Corporación Andina de Fomento (CAF) Direktörü olarak görev yaptı.

20 Haziran 2010 seçimlerinde ikinci turdan sonra Juan Manuel Santos Calderon resmen Kolombiya Başkanı seçildi.